Chování dětí je zrcadlem chování rodičů

Naučit se a pochopit hodnoty a pravidla jsou důležité základy výchovy dětí. Ovšem taková výchova by neměla spočívat v neustálém prosazování celého seznamu pravidel. Spíše jde o to, aby se děti naučily správným způsobům a chování a následně je dodržovaly.

Pravidla a hodnoty by se děti měly učit především nápodobou. Těžko mohou rodiče po dětech chtít způsobné chování, když sami budou mluvit s plnou pusou. Mnohdy jsou ale rodiče v otázkách výchovy díky velké zodpovědnosti sami bezradní a přetížení. Hodnoty navíc pro každého člověka, ale i kulturu, náboženství a společnost nemusejí znamenat ty samé aspekty.

Nevychovávají jen rodiče

V rámci zvětšující se globalizace se mění společnost a systémy společného soužití. S ohledem na to, že většinou v rodině pracují oba rodiče, část výchovy dětí tak přebírají chůvy nebo pedagogové od jeslí až po střední školu. A i tito lidé mají například odlišné hodnoty než rodiče. Ovšem přesto se s tím dítě musí umět vypořádat.

Jak naučit hodnoty a pravidla

Děti se se svými hranicemi a volností seznamují už velmi brzy. Například v motorickém vývoji se děti kolem osmého měsíce naučí lézt a už se vydávají na cestu alespoň do vedlejšího pokoje, jen aby poznaly nově nabytou volnost. Způsoby chování se děti naučí tak, že napodobují to, co vidí u lidí, které mají ve svém nejbližším okolí, tedy většinou od rodičů. A čím jsou děti starší, tím více volnosti dostávají. Ale toto může platit jen s ohledem na jejich zodpovědnost, protože s volností by měly děti znát i hranice.

Pravidla nemusejí pro děti být nutně něco negativního. Mohou pro ně znamenat jistotu, klid a důvěru. Pokud například v rodině budete dodržovat pevná pravidla společného stolování, naučí se dítě, že taková doba je pevná součást rodinného života, tedy jakýsi rituál, a nic jiného by nemělo být přednější.

Pravidla jsou pro děti nejlépe srozumitelná, když je stanovíte společně s nimi jasně a co možná nejjednodušeji. Ale od rodičů se pak vyžaduje neustálá schopnost a vůle, tato pravidla dodržovat nebo vyžadovat. Pokud se ani rodiče, ačkoli třeba jen výjimečně, vlastních pravidel nedrží, naučí se děti i toto. Pokud pravidla dodržuje dítě (nebo musí dodržovat), musí být schopni i rodiče.  







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat