Znečištěný vzduch skutečně vyvolává astma u dětí

Nečistý vzduch z výfukových plynů a továrních komínů je skutečně příčinou rozvoje astmatu u dětí. Atmosféra plná prachu a škodlivých plynů byla v minulosti považována pouze za příčinu zhoršení astmatu u dětí. Ale podle rozsáhlé dánské studie vdechování nečistého vzduchu může u dítěte vyvolat astma. Znečištěný vzduch tak byl poprvé prokázán jako přímá příčina astmatu a toto onemocnění jako přímý důsledek vdechování nečistého vzduchu dítětem.

Vadí přitom vdechování ovzduší plného výfukových plynů, tedy život poblíž velkých dopravních cest a křižovatek, vdechování kouře z cigaret v uzavřené místnosti a vdechování vzduchu znečištěného průmyslovou výrobou a aglomeracemi.

„Náš výzkum podporuje další důkazy, že vdechování nečistot ze vzduchu může ovlivnit rozvoj astmatu,“ tvrdí doktor Torben Sigsgaard z Univerzity v Aarhusu.

A vadí nejvíce částice menší než PM2.5, jejichž největším producentem jsou dieselové motory.

Domácí léčba astmatu. Co jíst, aby se vám ulevilo?

Nejlepší potraviny pro léčbu astmatu

V první řadě je třeba jíst zdravou stravu. Pro osoby, které trpí astmatem a bojují proti toxinům v životním prostředí, je to nezbytné. Konzumace široké škály potravin může zajistit, že vy nebo vaše dítě získáte všechny živiny potřebné k podpoře silné imunity. Existuje mnoho studií, které ukazují, konzumace vhodných dobrot patří k nejlepším domácím krotitelům astmatu. Proto do svého jídelníčku zahrňte jasně zbarvené karotenoidní potraviny.

Karoten

Tato sloučenina dodává ovoci a zelenině oranžovou nebo červenou barvu a může pomoci snížit záchvaty astmatu. Karotenoidy jsou základem vitaminu A, který se podílí na udržování zdravých sliznic, které procházejí vzduchovými průchody. Závažnost astmatu souvisí s nízkým obsahem vitaminu A, takže zvyšte příjem látek, jako jsou sladké brambory, mrkev, listová zelenina a bobule.

Zároveň se soustřeďte na potraviny s obsahem kyseliny listové (vitamin B9). Ta reguluje alergické reakce a záněty. Přispívá také ke zmírnění sípání a reguluje zánětlivé procesy. Mezi potraviny s vysokým obsahem kyseliny listované přitom patří zelená listová zelenina, fazole a ořechy.

Šťavnaté a veselé plody

Vhodný je i příjem vitaminů E a C. Céčko je silný antioxidant, který pomáhá detoxikovat tělo, což je důvod, proč některé výzkumy naznačují, že konzumace vitaminu C snižuje sípání a zánět. Céčko se vyskytuje převážně v citrusových plodech. A jak je to s vitaminem E? Jedná se o další silný antioxidant nalezený v oříšcích, semenech a zdravých rostlinných olejích.

K tomu všemu přidejte i hořčík, jehož nízká hladina je taktéž spojována se zvýšeným rizikem vzniku astmatu. Ke svačině si dopřávejte oříšky, semena, fazole nebo kakao. Oříšky vám moc nejedou? Zahrňte do své stravy česnek, cibuli a hořčičné semeno. Všechny tyto složky jsou považovány za přírodní antimikrobiální látky, které mohou pomoci bojovat s bakteriálními infekcemi a zlepšit celkové imunitní zdraví. (Obsahují také antioxidant nazvaný kvercetin, který inhibuje zánět.) Sem tam to všechno proložte probiotickými nápoji a vaše astma vás přestane obtěžovat!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:47
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:20

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat