Samoživitelkou s úsměvem na tváři

Být samoživitelkou je velká životní výzva. Ale i s takovou můžete být šťastná! Pokud se v takové těžké fázi právě nacházíte, máme pro vás několik tipů, jak to zvládnout – dokonce i s úsměvem na tváři.

Jako samoživitelka je někdy velmi snadné vžít se do role oběti. Můžete si ten pocit užívat, dostává se vám pozornosti, lítosti a soucitu. Stejný osud vás může spojit i s jinými, což může být na začátku velká pomoc, ale pak nastane další fáze, a člověk musí jít dál.

A jít dál a odložit smutek a sebelítost je někdy velmi těžké. Nemůžeme ovlivnit, co se stane, ale je na nás, jak na situaci zareagujeme. A vy můžete zpátky získat svoji svobodu, kontrolu a odpovědnost za vlastní život. A abyste se necítili úplně bezradní, máme pro vás do začátku několik rad a doporučení.

Rozpoznejte a akceptujte

Je potřeba si uvědomit, že nejvíce se litujete vy sama. Náš mozek je mistrem v překrucování skutečností, takže ani nezjistíte, jak moc jste v úloze oběti uvízli. Až teprve tehdy, když si tohle uvědomíte, postavíte se a akceptujete, můžete s tím něco udělat. Teprve potom najdete potřebnou motivaci, abyste se z vámi zvolené role osvobodili.

Zbavte se role oběti

Možná trpíte dobrovolně. Zní to sice hodně cynicky, ale možná si myslíte, že trpíte, protože za váš osud nesou vinu druzí. Pokud budete ale vinit druhé, pak jim dávat moc rozhodovat o vás a vašem životě. Proč byste museli být v depresi a zoufalí, když se něco ve vašem životě nedaří? Litujte jen toho, že jste druhým dali moc, zatímco vy jste se stali obětí. K vašim pocitům vás nikdo nenutí, to jen vy můžete rozhodnout. Bez vašeho svolení se neděje nic.

Převezměte odpovědnost

Převezměte odpovědnost nad svým životem, protože to vám ho ve všech směrech zjednoduší a vy se budete moci cítit šťastnější. Kdo vlastně sedí za volantem vašeho života? Jste řidičem vy, váš expartner, vaše kamarádka, šéf, nebo dokonce osud? Možná si říkáte, že nemáte žádnou jinou možnost, ale to není pravda. Vždycky máte jinou možnost. Teď hned si můžete najít jinou práci, odtrhnout se od kamarádky, bývalému partnerovi ukázat záda.

Naučte se kontrolovat pocity

Abychom mohli pracovat na svých pocitech, musíme pochopit jejich vznik a souvislost. Pocity vznikají na základě myšlenek, hodnocení a názorech, které zaujímáme k určité situaci. Pocit nejsme my, ale my ho vytváříme. Jsme zodpovědní za své emoce, a když se na ně podíváme s odstupem, zjistíme, že často za nějakým výrazným pocitem stojí nevědomý záměr nebo cíl.

Pracujte na svém sebevědomí

Obtížná, ale velmi slibná cesta za štěstím, je posílené sebevědomí. A za to nesete odpovědnost pouze vy. S rostoucím sebevědomím pro vás bude i mnohem jednodušší zbavit se role oběti.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat