Děti z lesních školek mají silnější imunitu

Vědci z Finska teď opět – jsou dalším týmem světa – prokázali, že kontakt malého dítěte s hlínou a divokou přírodou je pro jeho zdraví nezbytný. Děti z lesních školek, které se hrabou v hlíně a listí, totiž mají zdravější mikrobiom ve střevech i na kůži. Mají silnější imunitní systém a jsou chráněny před astmatem, ekzémem, alergiemi či diabetem typu 1.

Pozor na sterilní prostředí

Vstávat hrůzou na hlavě by tedy měly vlasy všem rodičům, které reklama nabádá k tomu, aby chemickými přípravky dezinfikovali svou domácnost a zbavili ji všech bakterií. Připravují totiž svým dětem v takovém případě život plný zdravotních problémů. Navíc pokud dítě nemá přístup do divoké přírody. Hygiena je půl zdraví, praví se. A samozřejmě to platí. Jenže musí být přiměřená. Čistota není to stejné co sterilní prostředí.

Děti si potřebují hrát a nejlépe v přírodě

Samozřejmě z finské studie nevyplývá, že lesní školky jako takové jsou zárukou zdravého mikrobiomu dítěte. Ale autoři prokázali, že častý pobyt a hra dětí ve volné přírodě, což lesní školky naplňují, posiluje imunitní systém. Děti si prostě potřebují hrát s hlínou, blátem, listím, klacíky a dotýkat se stromů, pařezů a kamenů – a ano, pak si olizovat ruce – aby byly zdravé.

Doktor Aki Sinkkonen z Helsinské univerzity provedl experiment. Sledoval skupinu dětí předškolního věku, která si hrála většinou pouze v uzavřeném interiéru a na betonových hřištích. Během experimentu si začaly děti hrát také v prostředí s trávou, mechem, keři, spadaným listím, hrabankou, klacíky a dřevem. Před, během a po experimentu autoři měřili dětem střevní a kožní mikrobiom a imunitní reakci.

A výsledky hovoří jasně, po zavedení prvků lesa do herního prostředí dítěte se výrazně zlepšila druhová skladba střevního mikrobiomu a zesílila imunita. A to v mnoha projevech klinického vyšetření. Silnější mikrobiom a imunita jsou přitom prevencí autoimunitních onemocnění včetně diabetu typu 1, astmatu, alergií či ekzémů.

„Když jsme koukali na výsledky analýzy, byli jsme velmi překvapení tím, o jak silný vliv tu jde. Náš výzkum může dláždit cestu k preventivním opatřením před globální epidemií imunitních onemocnění,“ míní doktor Sinkkonen.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat