Probiotika podávaná dětem hrají roli ve vývoji jejich mozku

Užíváte probiotika, protože jsou dobrá na trávení? Výborný nápad. Ale co vaše děti – také je dostávají? Právě jim mohou snížit riziko alergií a zlepšit mozkové funkce!

Asi není den, kdy by člověk neslyšel, nemluvil nebo nečetl o probiotických bakteriích. Ty pozitivně ovlivňují střevní mikroflóru a jejich konzumace prý také posiluje imunitu, podporuje regeneraci tkání, snižuje riziko rakoviny a přispívá k dobré náladě. Žádný div, že právě probiotika lékaři považují za svatý grál výživy. Ale čí vlastně – jen dospělých, nebo i dětí?

Poklad dostupný všem?

Probiotické bakterie se do trávicího traktu dítěte dostávají už při porodu. I kvůli tomu je dle názoru gynekologů „výhodnější“, když žena rodí přirozenou cestou. V případě císařského řezu je totiž miminko o tento vklad ochuzeno.

Další dávku těchto prospěšných organismů pak novorozenec získává z mateřského mléka, ovšem v dnešní době je obsahují i některé druhy umělé výživy a kapky, které ulevují od dětské koliky. Takže ano, tyto „hodné“ bakterie mají přínos pro všechny věkové kategorie, a to bez ohledu na pohlaví. Vy svým potomkům probiotika dáváte? Z těchto důvodů byste podle odborníků rozhodně měli.

Výhody nejen pro mozek

„Již více výzkumů potvrdilo, že probiotické bakterie kromě trávení značně ovlivňují i dětskou psychiku a imunitní systém. Mohou tedy sehrát obrovskou roli ve vývoji mozkových funkcí, poznávání, prevenci infekčních chorob a obranyschopnosti obecně,“ vysvětluje americká pediatrička Rinarani Sanghavi, která působí v nemocnici University of Texas Southwestern Medical Center, jež má sídlo v Dallasu.

Menší pravděpodobnost alergií

Se zajímavým zjištěním přicházejí i vědci z Nového Zélandu. Ti se na základě své rozsáhlé studie domnívají, že konzumace probiotik (kupříkladu prostřednictvím jogurtu) dokáže omezit pravděpodobnost rozvoje dětských alergií až o 70 procent. Mimochodem, tato „léčebná kúra“ podle nich významně snižuje i riziko zánětů horních cest dýchacích, přičemž zachovává zdravé močové cesty.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat