Dejte svým blízkým pod stromeček knihu

Dochází vám inspirace na vánoční dárky? Poshánějte nějaké knihy! Ti, kteří se do nich ponoří, mají lepší spánek i delší a spokojenější život. A to je přece to nejlepší, co můžete někomu věnovat…

Shánění vánočních dárků je v plném proudu. I když máme letos nakupovací podmínky značně omezené, snažíme se ze všech sil vymyslet, pořídit i krásně zabalit to, co našim blízkým udělá radost. Je tedy pravý čas navštívit knihkupectví! Sice jen on-line, ovšem takový dárek v podobě knihy je doporučován i odborníky. Spolu s ní totiž vaši přátelé i rodinní příslušníci mohou získat výhody, které nenabízí žádný spotřebič, svetr ani kosmetický produkt. Jaká pozitiva jsou skrytá mezi řádky tištěného slova?

Lepší spánek i klid v duši

Bez ohledu na žánr mají knihy velký terapeutický vliv. Tedy alespoň podle jisté psychologické studie z roku 2009. Její závěry sdělují, že k odbourání stresu a zklidnění mysli stačí pouhých šest minut četby. Ano, tak málo! Ovšem to není všechno. Čtenáři, který se ocitne v kouzelném světě literatury, se také stabilizuje tepová frekvence a uvolní se mu napětí ve svalech. Nelze opomenout ani to, že tato odpočinková činnost nesmírně obohacuje slovní zásobu, posiluje paměť a snižuje riziko Alzheimerovy choroby.

Vzpruha mezilidských vztahů

Gregory Currie, což je profesor kognitivní psychologie působící na kanadské Torontské univerzitě, zastává názor, že lidé věnující se čtení vykazují vyšší míru empatie. To znamená, že se dokáží vcítit do druhých a dívat se na svět jejich očima. Tato vzácná „schopnost“ podle zmíněného psychologa zlepšuje mezilidské vztahy a může dokonce odvrátit i manželskou krizi.

Delší život? I to je možné

Vaší blízcí a milovaní, kteří obdrží literární dílo, s vámi zřejmě budou o mnoho déle. A to vážně. Poznatky studie publikované v magazínu Journal of Gerontology sdělují, že se „knihomolové“ zpravidla dožívají vyššího věku. Tedy alespoň oproti lidem, pro které je četba ztrátou času. A co víc, sečtělí knižní nadšenci prý bývají i spokojenější a optimističtější! Napadá vás snad lepší dárek pod vánoční stromeček?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat