Nespavost u dětí podporují chytré telefony

Dvě hodiny před odchodem do postele by dítě nemělo vůbec koukat na displeje vyzařující modré světlo. Tedy na většinu chytrých telefonů, tabletů či laptopů. Některé novější typy už mají technologii, která k večeru modré světlo ztlumí, aby nepůsobilo negativně na hormonální systém. Lékaři ze Spojeného království ale tvrdí, že nespavost u dětí je rok od roku rozšířenější problém. A můžou za to právě moderní technologie ve spojení s nedostatkem pohybu.

Pozor na modré světlo

Modré světlo je totiž pro mozek jasný signál, že je ráno a bude bílý den. Nervová soustava dělá vše pro to, aby tedy byla maximálně bdělá. Když tak fyzicky unavené dítě odloží telefon, aby usnulo, spánek se nedostaví. Tělo je sice unavené, ale mozek už spustil řetězec hormonálních procesů, aby usnutí zabránil, protože si myslí, že je den a bude bdít. Narušení spánku je přitom extrémně zhoubné pro zdraví dospělých, ale o to horší pro zdraví vyvíjejícího se těla.

Nespavost u dětí

Britští psychiatři bijí na poplach, protože v zemi se rozmohl další nešvar. Místo aby rodiče omezovali užívání mobilů u svých dětí k večeru a před odchodem do postele, chodí k lékaři a přesvědčují je, aby tito dítěti předepsali léky. Jenže léky na spaní mají těžké nežádoucí vedlejší účinky a jsou řešením krátkodobým a jen v extrémním případě. V Británii předepsali loni 487 tisíc balení léků na spaní dětem do šestnácti let. Meziročně je to nárůst o více než čtyřicet procent. Podobná situace s nespavostí u dětí je i ve zbytku Evropy.

„Když děti nespí dobře, ovlivňuje to jejich schopnost využít svůj maximální potenciál. Existuje mnoho důvodů, proč děti spí hůř a proč těch, které spí hůř, stále přibývá. Na vině je nedostatek pohybu, nezdravá strava, a především pak používání moderních technologií před spaním,“ tvrdí doktorka Vicki Dawson z organizace Children’s Sleep Charity.

„Vždy je nejlepší prozkoumat prvně chování dítěte a změnit jeho životní styl než mu předepsat léky, které nejsou bez nežádoucích účinků,“ uvedl mluvčí Královské koleje pro pediatrii v rozhovoru pro deník The Sun.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Od pondělí 4. června do neděle 10. června 2024 tě čeká dynamický a vzrušující týden, milý Berane. Připrav se na určitá překvapení a vzrušující příležitosti ve všech oblastech života.Tento týden bys mohl zažít obzvlá&scaro... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:32
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:33
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat