Nenechte děti v distanční výuce usnout na vavřínech

Už tři čtvrtě roku jsou naše děti nuceny učit se z domova. To s sebou přináší mnohé starosti. Každý rodič a učitel už dobře ví, v čem všem je metoda domácí výuky nevýhodná a jakým způsobem se odráží na školních výsledcích žáků a psychice dospělých. Většině dětí však současný model vyhovuje. Není divu! Hodiny často začínají později než ve škole, je jich méně a je na ně kladeno méně požadavků. Děti postupně leniví a zjišťují, že není třeba se oblékat a přesouvat se k počítači, že jim úplně stačí zapnout si přímý přenos na svém mobilu a zůstat v posteli. Nejspíš je opětovné vrácení do školního režimu nemile překvapí, a proto byste je měli stále udržovat v chodu.

Není ráno jako ráno

V sobotu a v neděli lenoší kdekdo. Ale v pracovním týdnu by děti měly zůstat v režimu, na který byly zvyklé, když chodily normálně do školy. To znamená vstát, jít se umýt, nasnídat se, obléci se a usednout k výuce. Samozřejmě jim nikdo nezakazuje, aby se oblékly do něčeho pohodlného, ale sedět u počítače v pyžamu, nebo dokonce bez něj, to se opravdu nehodí. Také ranní hygiena je domácím režimu to, na co děti často, a mnohdy rády, zapomínají.

Tak, jak to má být

Školní pomůcky vaše děti používají, ať jsou doma nebo ve škole. Není proto jediný důvod, proč by se měla opomíjet jejich pravidelná údržba. Ořezání tužek, třídění psacích potřeb, které již dosloužily, úklid psacího stolu a pečlivé uspořádání knih a sešitů, by mělo být samozřejmostí.

Procvičte jim mozky

Ačkoli mají děti od svých učitelů jasné instrukce, co všechno musejí do další hodiny stihnout, není na škodu je občas nečekaně vyzkoušet. Krátký diktát, pár příkladů nebo zkouška znalosti cizích slovíček nenechá jejich mozky v letargii. Trénovat paměť však můžete i při společných aktivitách. Rodinná procházka může být skvělou příležitostí například k procvičení přírodopisu.

Vypněte stroje

Děti tráví na mobilech a počítačích dlouhé hodiny. Vyhnat je od monitoru a displeje k obrazovce televizí však ničemu nepomůže. Pokud to jde, choďte ven, tvořte, cvičte, vařte, zkrátka si najděte společné aktivity, které budou od blikajících obrazovek oproštěny.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat