V zimě se každodenní koupání dětí nedoporučuje

Jak často v tomto chladném ročním období koupete své ratolesti? Pokud je ve vaně zahříváte každý den, můžete jim snadno přivodit svědivé ekzémy, vyrážky a alergie. Jaký hygienický harmonogram je tedy bez rizik?

Jako rodiče si přejeme pro své děti jen to nejlepší. S posvátnou něhou a vší péčí starostlivě dohlížíme na jejich zdravé stravování, pitný režim, spánek i očistné rituály. Jenže právě v otázce koupání se naše dobré úmysly vůbec neslučují s názorem lékařů. Je právě teď, v zimě, každodenní lázeň skutečnou nutností?

Pocity versus realita

Tak jistě, naši nejmenší neustále někde pobíhají a „divočí“, u čehož se snadno zpotí. Při jídle se také dokáží umazat až za ušima, stejně jako při hraní venku. Navíc je tu ta záležitost s plenkami – oblast pod nimi je neuvěřitelně citlivá a vyžaduje stoprocentní čistotu. Tohle všechno jsou důvody, proč většina maminek i tatínků napouští svému potomkovi vanu sedmkrát v týdnu. Jenže v tom je ta chyba.

Méně je více? Přesně tak

Během nejchladnějších měsíců roku bývá dětská pokožka obzvláště zranitelná. Časté koupele ji připravují o přirozené oleje, jež zachovají její vlhkost a ochraňují před vysoušením. To podle expertů jen zvyšuje riziko ekzémů, vyrážek, alergií, opruzenin i svědivých pupínků. Jmenované problémy se pak stupňují úměrně k tomu, jak se venku tvoří ledovka. Koneckonců, mráz dává zabrat i pleti dospělých! Odborníci tedy nabádají všechny rodiče, aby přestali lpět na přílišné hygieně, neboť tím svým ratolestem, respektive jejich tenké kůži, pořádně škodí. Jaká je tedy ideální frekvence?

Harmonogram, co překvapí

Koupání jednou za tři až čtyři dny je podle pediatrů naprosto dostačující. Přijde vám to málo? Přesto je to prý ten nejvhodnější interval. Jsou tu ale i další doporučení. Pobyt v lázni údajně nemá trvat déle než deset minut. Zvláštní důraz se klade na teplotu vody, která by se měla pohybovat mezi 36 až 38 stupni Celsia. Pokud jde o klima okolního prostoru, za ideální rozmezí se považuje 22 až 24 stupňů. Po ukončení očistného rituálu je samozřejmostí láskyplné pomazání dětským hydratačním olejem, který vlhkost v pokožce našich pokladů zachová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tofu stir-fry se zeleninou

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:42
14 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:40
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:35

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat