Spolehlivost domácích těhotenských testů není stoprocentní

Může kupovaný těhotenský test ukazovat negativní výsledek, ačkoli je žena ve skutečnosti těhotná? Ano a není to nic výjimečného, protože se to stane až v deseti procentech případů. Jak s ním správně zacházet, aby se ten váš nemýlil?

Menstruace má zpoždění. S velkou nadějí i očekáváním si uděláte těhotenský test, jeho ortel vás ale zklame na celé čáře – je totiž negativní. Za další dva týdny bez krvácení navštívíte lékaře, který těhotenství překvapivě potvrdí. Ano, i tohle se stává. Jak je to možné a čemu takové selhání přičíst?

Spolehlivost, která má jisté mezery

Na základě několika nezávislých výzkumů odborníci došli k přesvědčení, že kupované testy určující graviditu poskytují falešně negativní výsledek až v deseti procentech případů. Děje se to, protože špatně vyhodnotí přítomnost lidského hormonu choriogonadotropinu (hCG).

Tento hormon začíná být produkován placentou v momentě, kdy se vajíčko uhnízdí v děloze. Trvá to ale pár dní, než se jeho hodnota zvýší natolik, aby ho testovací proužek mohl zaregistrovat. Tušíte správně, že klíčové je tedy hlavně načasování. Obecně platí, že ideální doba k provedení testu je zhruba týden po vynechání pravidelné menstruace. Nejen přílišná horlivost ale dokáže zkreslit jeho výsledek. Jakých dalších chyb se ženy dopouštějí?

Dobrý vzorek je ranní 

I nečistoty v moči mohou udělat své. A rozhodně to není myšleno v dobrém. Proto se moč doporučuje odebírat hned po ranním probuzení, neboť v této posvátné chvíli bývá koncentrovanější a kyselejší. Pozdější vzorek totiž může být ovlivněn příjmem potravy, pitným režimem i některými léky. Dokonce i míra pohybu se na něm podle lékařů projevuje.

Pozor na datum expirace

Stejně jako jiné zdravotnické potřeby mají i těhotenské testy své datum „spotřeby“. Je velice důležité si tento údaj pozorně překontrolovat už při samotném nákupu. „Prošlá“ sada riziko falešně negativního výsledku podstatně zvyšuje. Tak neponechávejte nic náhodě, ať se dozvíte to, co potřebujete…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat