Rozdílná výchova dívek a chlapců

Zlobí víc kluk? Nebo je to o „větší nervy“ s holkou? Obě pohlaví mají podle odborníků něco, takže si člověk, respektive rodič, asi nevybere!

Ať už je pohlaví dítěte jakékoli, péče o něj s sebou nese celou řadu povinností i určité oběti. Vezměme si třeba nekonečnou výměnu plenek, bezesné noci trávené uspáváním nebo naprostou ztrátu volného času. Co se týká samotné výchovy, řada rodičů přemýšlí nad tím, u koho je to náročnější. Jsou tvárnější dívky? Nebo je to lehčí s chlapci? I odborníci jsou v tomhle na vážkách…

Záležitost ohledně fungování mozku

Ve studii uznávaného britského psychologa Simona Barona-Cohena, který je i autorem mnoha knižních publikací, bylo zjištěno, že v zapojení mužského a ženského mozku existují určité zásadní rozdíly. Tento expert tedy došel k závěru, že zatímco holčičky bývají naladěné na své emoce, kluci jsou agresivnější a odvážnější.

Malí raubíři také prý nejsou schopní domýšlet následky svých činů, takže někdy končí jen poškozeným nábytkem, jindy třeba zlomeninou. Že se bezhlavě pouštějí i do rizikových situací, za to podle Simona Barona-Cohena mohou vyšší hladiny testosteronu, které v nich, byť tak nízkém věku, probouzejí alfa mužské instinkty. Právě testosteron je důvodem, proč chlapci ve všem, co dělají, vidí jistou soutěž a možnost ukázat svou nadřazenost. Jak je to s roztomilými princeznami v růžové?

Větší slovní zásoba i emocionální péče

Zdá se, že méně „náročné“ to bude s těmito andílky, viďte? Záleží na úhlu pohledu. Dívky se oproti svým bratrům naučí mluvit v dřívější fázi života a zpravidla mívají i širší slovní zásobu. Tedy alespoň tak situaci hodnotil americký vědec a neurolog Norman Geschwind. I on svého času viděl výhodu v tom, že holčičky dokážou celkem brzy přesně říct, co chtějí a co je zajímá. Na stranu druhou to znamená neustále odpovídat na kladené otázky, a to od rána do večera.

Norman Geschwind za svého působení však upozorňoval i na to, že holčičky vyžadují silnější emocionální podporu, neboť jsou citlivější a více na ně působí okolní vlivy. Může to být nepřízeň vrstevníků, nesplněné přání v podobě koupě nové hračky nebo zákaz vstupu na dětské hřiště. Jinými slovy – nechají se snáze „rozhodit“. No vida. Stejně asi není důležitá ta náročnost výchovy, podstatná je ta bezpodmínečná láska, která je s rodičovstvím úzce spojená, nemyslíte?

Zdroj: .momjunction.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat