Když starší sourozenci žárlí

Jakmile rodiče oznámí další přírůstek, stane se z jedináčka sourozenec. Někteří se na malého bratříčka nebo sestřičku těší, jiní začnou na mladšího sourozence žárlit. A obě reakce jsou naprosto normální.

Pro prvorozené děti, kteří měli doteď mámu a tátu jenom pro sebe, je nový člen domácnosti samozřejmě tvrdá konkurence. Reagují často žárlivostí a k miminku se staví demonstrativně a bez zájmu, všemožně se snaží znovu získat pozornost, a někdy tomu malému drobečkovi chtějí dokonce ublížit.

Nejdříve je nutné říct, že taková žárlivost je naprosto normální reakce. Starší dítě se bojí, že se o dosavadní lásku a péči bude muset s nástupcem dělit, a vlastně má i pravdu. Je proto důležité najít cestu, jak s jejich obavami zacházet a na to je potřeba pochopení. Dejte dětem dostatek času, aby si na sourozence zvykli.

Povídejte si

Můžete svoje těhotenství využít, abyste si popovídali o tom, co se v břiše děje. Co si asi myslí dítě, když se ještě nenarozené dítě dostane do středu pozornosti? Bojí se o svůj vztah k rodičům, třeba že až se to malé narodí, ono už nebude tak důležité. A většinou svoje pocity a obavy nedokážou jasně popsat a vyjádřit. Proto je důležité ke staršímu dítěti přistupovat citlivě. Ujistěte ho, že nové miminko nebude mít žádný vliv na vaši lásku, které se s jeho příchodem rozhodně nezmenší.

Nemějte velká očekávání

Když se pak miminko narodí, nečekejte příliš. Možná jste si někde přečetli, jak obrovská radost v nějaké rodině panovala, když se narodil sourozenec. Ale u vás to tak být nemusí. Nebo může. A to je to na co byste měla myslet – nic se nemusí, ale všechno může. Nikoho k lásce nedonutíte, ani dítě ne – pokud tedy neprojevuje o sourozence zájem, nenuťte ho a dejte mu čas. Zájem přijde – většinou naprosto nečekaně!

Prvorozenému věnujte extra porci pozornosti

Poproste gratulanty, aby přinesli nějaká dáreček i pro staršího sourozence. Je to skvělá příležitost, jak ukázat, že i starší sourozenec se stále počítá. Důležité samozřejmě i nadále trávit co možná nejvíce času se starším dítětem – vyprávějte si, čtěte, hrajte si. Měl by vědět, že máma i táta ho pořád milují.

Zdroj: názory autora, https://www.psychologytoday.com/us/blog/how-raise-happy-cooperative-child/201904/handling-your-child-s-jealousy







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat