Mateřství v pozdějším věku prodlužuje život

Někdo odkládání mateřství odsuzuje, jiný v něm naopak vidí pozitiva. A jedno pořádné nedávno objevili i vědci. Porod po Kristových letech prý může prodloužit délku života! Jak moc?

Na mateřství je času dost. Že by šlo o heslo moderní doby? Vypadá to tak. Průměrný věk prvorodiček v Evropské unii už dosáhl 30 let (https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/ddn-20210224-1). Budování kariéry, nedostatečná finanční zajištěnost, prodloužená doba studia nebo touha po cestování – tohle všechno mohou být důvody, proč založení rodiny jaksi není na pořadu dne. Ačkoli s sebou těhotenství po třicítce nese jistá rizika, která se týkají kupříkladu větší pravděpodobnosti potratů a dalších komplikací, určité výhody jsou tu také. Vyváží se tady pro a proti? To je na zvážení.

Trochu jiný pohled na věc

„S rostoucím věkem jsou lidé mentálně flexibilnější, tolerantnější a obecně klidnější. Psychická zralost může vysvětlovat, proč jsou starší matky vyrovnanější a trpělivější, takže svým dětem tolik nenadávají a fyzicky je netrestají. Tento styl rodičovství může přispět k pozitivnímu psychosociálnímu prostředí, které se příznivě podepíše na celé výchově,“ vysvětluje dánský psycholog a autor knih Dion Sommer (https://neurosciencenews.com/older-mothers-psychology-6271/) z univerzity v Aarhusu. Je tu ale i jiná věc, která opožděnému mateřství hraje do karet.

Kdo si počká, ten bude žít déle

Studie uskutečněná lékařskou fakultou v Bostonu (Boston University School of Medicine), jejíž poznatky zveřejnil akademický žurnál Menopause, naznačuje, že porod po 33. roce života významně zvyšuje naděje na dlouhověkost (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4270889/). Opravdu je něco takového možné?

„Věk při posledním porodu může být významným ukazatelem stárnutí. Přirozená schopnost mít dítě později jasně ukazuje na situaci, že dámský reprodukční systém stárne o něco pomaleji, tudíž i zbytek i celého těla. Zřejmě v tom hrají roli určité genové variace,“ překvapuje profesor medicíny a spoluautor studie Thomas Perls. O jaké prodloužení že se tu jedná? Starší matky by se prý bez větších obtíží mohly dožít i 95 let!

Zdroje: time.com/2922235/mothers-birth-pregnancy-aging/, europa.eu, eurekalert.org/news-releases/884368, https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/ddn-20210224-1, https://neurosciencenews.com/older-mothers-psychology-6271/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4270889/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat