Důsledky rozchodu vůči dětem

Z vašeho vztahu se vytratila jiskra a vášeň. Co z něj zbylo? Pocit, že člověk ještě stále není tak úplně sám a dělí se o náklady na bydlení. Možná právě tohle vás popouzí k rozhodnutí, zda vyčpělé partnerství ukončit. Nejdřív zvažte důsledky vůči dětem!

Neklape to už delší dobu a vy chodíte jako tělo bez duše. Taky si noc co noc kladete otázku, zda s partnerem máte, nebo naopak nemáte, zůstat čistě jen kvůli dětem. Rozchod a rozvod má na děti negativní dopad, proto by každý nejprve měl udělat všechno pro to, aby k němu nedošlo,“ apeluje expertka s tím, že v posledních několika desetiletích vědecké výzkumy prokázaly pár nesmírně důležitých skutečností (1).

Kompletní rodina jako pilíř budoucího štěstí

Děti z nerozvedených rodin mají méně emocionálních problémů, oproti svým vrstevníkům tolik neinklinují k užívání alkoholu a drog, častěji studují vysokou školu, mají lepší vztahy s oběma rodiči, je u nich sníženo riziko rozvodu v dospělosti, dělají chytřejší rozhodnutí a prožívají finančně bezpečnější život (2). A to jsou dostatečné důvody k tomu, proč se nad svým vztahem ještě jednou zamyslet.

Pakliže pociťujete samotu, necítíte se spokojeně a šťastně, pořád je tu šance, že se s tím dá něco dělat. Pracujte na svém manželství, které vyžaduje práci a spolupráci, a to hlavně v období citové vzdálenosti mezi partnery. Mnoho problémů se skutečně dá vyřešit ke spokojenosti všech stran. Jisté věci ale ani ona neodpouští.

Jak je to s agresí nebo nevěrami?

Neexistuje omluva ani obhajoba. Pokud dojde k domácímu násilí, slovnímu napadání, závislosti nebo sériové nevěře, odchod z manželství může být tím nejlepším, co můžete pro své děti udělat. Aby navázaly zdravé vztahy, potřebují mít příklad toho, co to ten šťastný vztah vlastně je. V partnerství, které je plné konfliktů, děti podstupují lekce, jež je nutí k selhání v budoucích svazcích (3). Rozchod tak zvažujte už jen proto, že děti trpí úzkostí, pokud spolu jejich rodiče neumějí vycházet. Pamatujte, že mezi základní potřeby dítěte vždy patří pocit bezpečí a jistoty (1). 

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34860682/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4240051/, (3) názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat