Léčba plenkové vyrážky z domácích zdrojů

Obvykle nemusíte běžet do lékárny. Plenková vyrážka se dá s trochou štěstí vyléčit i s pomocí domácích zdrojů. Po čem sáhnout a jak připravit sedací koupel?

Vyrážka z plenky je běžný stav, který může způsobit, že je dětská pokožka podrážděná, citlivá na dotek, červená a bolavá (1). Většina případů se vyřeší jednoduchými změnami návyků. Abyste se vyrážky zbavili, plenku kontrolujte častěji a vyměňte ji ihned, jakmile je mokrá nebo znečištěná. Jemně očistěte oblast genitálií mýdlem a vodou a pleť nechte důkladně uschnout. Následně použijte krémy a masti obsahující oxid zinečnatý. Ten pomáhá zklidňovat pokožku a chrání ji před vlhkostí.

Pečlivě však sledujte složení výrobku a sledujte, zda neobsahuje drsné nebo vysušující chemikálie. Jde zejména o ftaláty, hliník, parabeny, SLS (Sodium Lauryl Sulfate) a SLES (Sodium Laureth Sulfate) (2). Chcete-li mít jistotu, že se vyhnete všemu umělému, vsaďte spíš na přírodní složky, jež podporují hojení vyrážek (3).

Jablečný ocet

Když vaše dítě sedí příliš dlouho v mokré nebo pokakané plence, pokožka se může stát příliš zásaditou. Přidejte dvě polévkové lžíce jablečného octa do misky s vlažnou vodou a do roztoku namočte zadeček miminka (alespoň na 10 minut). Pokožku jemně osušte a nechte ji oschnout – ideálně na vzduchu. Pokračujte přírodním hydratačním krémem, třeba s heřmánkem, šalvějí či měsíčkem lékařským.

Gel z aloe vera

Zatímco čistá šťáva z aloe vera může být trochu tekutá, gel ze sukulentu aloe vera zůstává na místě a zklidňuje podrážděnou pleť. Prsty naneste malé množství gelu na postižená místa a nechte ho vstřebat. Aloe je antimikrobiální, vyživující a hydratační – a antioxidanty, které obsahuje, podporují superrychlé hojení.

Jedlá soda

Vysoce alkalické soli v jedlé sodě pomáhají neutralizovat kyselost a bakterie způsobené plenkovou vyrážkou. Smíchejte dvě polévkové lžíce jedlé sody s vlažnou vodou a aplikujte na zadeček dítěte měkkým hadříkem. Pokožce se okamžitě uleví.

Kdy navštívit lékaře?

Plenková vyrážka obvykle odezní během 2 až 3 dnů. Pokud k tomu nedojde, plenková dermatitida se zhorší nebo se na kůži vašeho dítěte objeví vřídky, poraďte se se svým lékařem. Lékařskou péči neoddalujte ani v případě, kdy má miminko horečku, z vyrážky vytéká hnis a dítě je úzkostlivější než obvykle. V závislosti na tom, o jaký typ vyrážky se jedná, může se lékař rozhodnout pro antimykotický nebo antibiotický krém.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559067/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4651417/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7027557/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:56
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat