Příznaky otřesu mozku u dětí

Nejste si tak docela jistí, zda byste skutečně poznali otřes mozku vašeho dítěte? Toto zranění se nemusí projevovat jen nevolností a zvracením. Zbystřete i tehdy, pokud malý pacient registruje zvýšenou citlivost na světlo i zvuky.

Je hezké odpoledne a děti vesele skotačí venku na zahradě. V tom se ale ozve pláč a křik, protože jeden malý rarach nešikovně upadne a drží se za hlavu. Nemůže mít otřes mozku? To je první myšlenka každého zodpovědného rodiče. Jak ho vlastně rozpoznat? A s jakými riziky je spojován?

Není čas ztrácet čas!

Podle jistého průzkumu zažije otřes mozku každé páté dítě do deseti let, nejčastěji pak právě při hraní nebo sportu. Jedná se tedy o jedno z nejčastějších zranění našich nejmenších. Na klinickém skenování mozku nemusejí být vidět žádné abnormality. I tak se ale otřes musí okamžitě identifikovat a léčit, jinak děti potrápí přetrvávající příznaky. Mezi ně patří vleklé problémy s duševním zdravím, jako jsou například deprese, úzkosti, agrese i posttraumatický šok. Objevit se však mohou i poruchy pozornosti (1). Jak se tedy v krizové situaci zachovat?

Lékařská pomoc bez zbytečných prodlev

Málokdo ví, že otřes mozku může nastat, i když dojde k nárazu kdekoli jinde na těle (2). Zavolejte sanitku nebo okamžitě navštivte praktického lékaře. I kdyby vám v nemocnici poradili jen několikahodinové sledování dítěte, v tomto případě raději nic nepodceňujte. Ptáte se, jak se otřes mozku vlastně projevuje? Varovných signálů není zrovna málo.

Seznam indicií bývá dlouhý

Ukázkovým symptomem je kromě palčivé bolesti hlavy i omámenost. Zbystřete i tehdy, objeví-li se nevolnost, závratě, malátnost a zmatené vědomí. Na otřes mozku ukazuje i nesprávné odpovídání postiženého na jednoduché otázky. Také nesoustředěnost, pomalé pohyby a zvýšená citlivost na světlo a hlasité zvuky napovídá, že s cestou na pohotovost by se nemělo otálet (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537017/,(2) www.racgp.org.au/afp/2016/july/concussive-head-injury-in-children-and-adolescents/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat