Pomoc dětem překonat strach ze zubaře

Chystáte se s dítětem k zubaři? Aby se to celé obešlo bez zbytečného stresu, raději mu předem neslibujte odměny ani to, že k žádnému zákroku rozhodně nedojde. V tomto případě platí, že mlčeti zlato! Proč?

Pravidelné návštěvy zubaře jsou důležité v každém věku. A když jde o děti, platí to dvojnásob! Jenže z pohledu našich nejmenších může být takový výlet traumatickou a děsivou událostí. Vždyť musejí ležet na podivném křesle v neznámé místnosti plné strašidelných předmětů a zvuků. Cizí člověk jim pak studeným kovovým předmětem šťourá v puse, což je logicky znepokojuje. Jak dětem dentální prohlídky co nejvíce usnadnit?

Čím dříve, tím lépe

První návštěvu stomatologa se obvykle doporučuje absolvovat v období, kdy se objeví první zoubek, tedy okolo jednoho roku. A existuje proto dobrý důvod. S každou opakující se kontrolou si dítě zvykne na zubařské křeslo a skutečnost, že se mu někdo dívá do úst. Vy jakožto rodič zase dostanete ponaučení o správném čistění i potravinách, které zvyšují riziko zubního kazu, čímž můžete ledasčemu předejít (1).

Neslibujte, co nemůžete ovlivnit

Před samotnými kontrolami se snažte mít pozitivní přístup. Vyvarujte se však detailům o ošetření, jako je možnost vrtání nebo trhání. Vyvolá to jen vlnu otázek a zbytečný stres navíc. Také svému dítěti neslibujte, že všechno bude v pořádku, protože lékař jen spočítá zoubky a půjdete domů. Kdyby opravdu došlo na nějaký drobný zákrok, vaše ratolest to bude brát jako zradu od vás i personálu ordinace. Ztracená důvěra zkomplikuje každou další návštěvu (1).

Zapomeňte na úplatky

„Když budeš hodný a nebudeš plakat, maminka ti pak koupí to obrovské lízátko.“ Je to nevinná věta, že? A snažíte se tak své malé zlatíčko jen uklidnit, namotivovat a poskytnout mu něco, na co se může těšit. Vypadá to jako skvělý manévr, ale nadělá víc škody než užitku. V malé dětské hlavičce pak začnou kolovat myšlenky týkající se toho, co jen na zubaři může být tak špatného, že mamka mluví o brečení? Po ukončení prohlídky potomka raději pochvalte za statečnost a ukázkové chování. Malou hračku na povzbuzení mu koupit můžete, ale nechte si ji spíše jako překvapení (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6178666/, (2) názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:54

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat