Počítačové hry a vaše děti: Buďte v obraze!

13.04.2013 | Děti a rodina

Není sporu o tom, že hry jsou v mnoha případech pro vývoj dětí opravdu prospěšné. Ne však bez správného nasměrování a rozumné kontroly ze strany rodičů. Sami rodiče se však mnohdy v tomto směru vůbec neorientují. Jaké hry a návyky tedy doporučit, nebo čeho se vyvarovat?

Hraní v rozumných mezích

Jako u většiny činností jsou hry nebezpečné zejména v momentě, kdy se to s nimi přehání. Možná to znáte ze své vlastní domácnosti. Dítě přijde ze školy, sedne k počítači a bez zájmu okolí stráví celý zbytek dne před monitorem. V takových případech přitom může docházet i k získání návyku, nehledě na promarněný čas, který by dítě mohlo věnovat jiným koníčkům a fyzické aktivitě, jejíž nedostatek je oprávněně spojován s rostoucími problémy s dětskou obezitou.

Doporučení: Nenechte své dítě u počítače celý den. Snažte se v něm probudit zájem i o jinou aktivitu. Zároveň však hry nezavrhujte, jelikož je to zábava, jako kterákoliv jiná, jen je prostě v dnešní době nejpopulárnější. Skvěle můžete využít například herní portál Raketka.cz, kde děti naleznou online flashovky, které se výborně hodí právě pro krátkodobé hraní. Snadněji tak lze zamezit několikahodinovému vysedávání před monitorem.

Nasměrujte děti k správným hrám

Necháte-li dítě u počítače a internetu samotné, vždy podstupujete riziko, že se střetnou s nežádoucím obsahem. U her jsou sice nevhodná témata velmi omezena, i tak se ale vyplatí pečlivě vybírat. Právě správnou volbou her totiž můžete dítko nejen zabavit, ale ještě v něm rozvíjet celou řadu užitečných vlastností, jako je postřeh, logické myšlení, kreativita apod.

Doporučení:
Zkuste dítěti nenápadně doporučit hry, které si myslíte, že mají pozitivní vliv na jeho rozvoj. Nejprospěšnější jsou samozřejmě logické hry, ve kterých jde o překonávání problémů se vzrůstající obtížností. Nalézt ale můžete i celou řadu jiných her, které jsou vhodné pro různé věkové kategorie.

Orientujte se v nabídce, jedině tak dokážete rozlišovat

Abyste dokázali dítě herním světem zodpovědně provést, měli byste se alespoň částečně orientovat v tom, co dnes naše ratolesti táhne a baví. Rozhodně není od věci si projít weby, na kterých vaše děti tráví čas, a zahrát si na vlastní kůži nějakou z online her. Uvidíte, že váš náhled na problematiku hraní her se rapidně změní, budete moci dětem navrhovat hry, které pro ně budou přínosné, a v očích mnoha z nich rapidně stoupnete a získáte obdiv, který otevírá dveře i větší důvěře.

Doporučení: Sledujte, co vaše dítě hraje a hrajte si také. Navrhněte svým dětem i konkrétní hry, které pobaví je i vás. Například herní série Home Sheep Home podle populární Ovečky Shaun nezklame nikoho bez ohledu na věk, či pohlaví a procvičí hlavně logické myšlení. Převážně na zvyšování pozornosti u menších dětí je pak zaměřena hra Monkey Go Happy 5, ve které jde o hledání předmětů a provádění vylomenin, které by rozradostnily smutnou opičku. Těmito hrami ale rozhodně seznam přínosných her nekončí. Na portálu Raketka.cz najdete další stovky podobných vhodných her, které bez obav můžete dětem pustit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat