Nepodléhejte syndromu prázdného hnízda

I když jste se těšili na osvobození od rodičovských povinností, tento okamžik vám může připadat hořkosladký. Doma je najednou ticho a prázdno. Stejně tak ve vaší duši. Děti vás „opustily“ a žijí si vlastním životem. Co teď?

Syndrom prázdného hnízda se týká pocitu smutku a ztráty, který rodič pociťuje, když jeho poslední dítě opustí domov. Zatímco syndrom prázdného hnízda není formální diagnózou, jedná se o běžný jev, se kterým se mnozí rodiče setkávají v momentě, kdy nejmladší dítě odchází z rodiny za prací, dalším studiem nebo do další fáze svého života v novém obydlí.

Jaké jsou příznaky syndromu prázdného hnízda?

I když můžete mít partnera a přátele, je nepříjemné chodit kolem prázdného pokoje vašeho dítěte. Připomínáte si, co kdysi bylo. Během dne pociťujete neklid a podrážděnost, vaše mysl se snadno toulá a možná máte potíže i v partnerském vztahu. Nevíte, jak spolu komunikovat bez dětí kolem, což může podnítit vztahová nedorozumění. Nepodléhejte tomu!

Jak dlouho trvají?

Psychologové předpokládají, že může trvat 18 měsíců až dva roky, než se někdo přizpůsobí nové životní fázi (1), nicméně doba, kterou zabere přechod do života prázdného hnízda, se u každého člověka liší, zvlášť pokud se pár potýká s finančními problémy, řeší zdravotní či jiné potíže spojené se stresem, jako je ztráta blízké osoby, snížení počtu zaměstnanců, stěhování nebo ztráta zaměstnání.

Nebičujte se a myslete na báječné zítřky

Třeba si nemyslíte, že vaše dítě dělá správná rozhodnutí. Nesouhlasíte s jeho kariérou, tím, kde žije, co studuje nebo koho si vybralo za životního partnera. Je normální cítit všechny tyto emoce, proto se je nesnažte potlačit nebo utlumit. Pokud však tíseň začíná ovlivňovat vaše běžné aktivity, vyhledejte odbornou pomoc. V každém případě věřte, že nyní, když je dům prázdný, máte svobodu a flexibilitu. Znovu se spojte s přáteli nebo si vytvořte nové. Dopřejte si masáže, choďte ven, rozmazlujte se a buďte fyzicky aktivní.

Kdyby bylo cvičení na předpis, předepsal by ho každý lékař. Bylo prokázáno, že fyzická aktivita u starších dospělých snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny, zlepšuje duševní zdraví, kvalitu života a pohodu a oddaluje nástup demence (2).

Zdroje: (1) www.psychiatriki-journal.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1553&Itemid=1075&lang=en, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6304477/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat