Kdy dítěti pořídit první chytrý telefon

Chytrý mobil může být k užitku, ale dětem se také dokáže vymstít. Chcete ho těm svým pořídit? Na co si dát pozor a jaké věci jako rodič nepodcenit?

Všichni spolužáci už ho mají. Mělo by ho mít i vaše dítě? V životě každého rodiče přijde ta zásadní chvíle, kdy si musí položit otázku, zda je ten správný čas na pořízení chytrého telefonu neboli smartphonu. Výhody to dozajista má. Ovšem jak je to s nevýhodami a riziky?

Dvakrát měř, jednou řež

Přehled 41 studií zahrnujících téměř 42 000 účastníků z celého světa naznačuje, že jedno ze čtyř dětí vykazuje problematické používání smartphonu. Vědci z Izraele si jeho nadměrné využívání spojují s obtížemi v regulaci emocí, impulzivitou, zhoršenými kognitivními funkcemi, plachostí, sníženým sebevědomím i závislostí na sociálních sítích (1). To jsou rizika, která nákup tohoto zařízení mohou doprovázet. Zvládne jim vaše dítě odolat? A jste jim jako rodič připravení čelit? Ono se to bez vaší důsledné kontroly a aktivní účasti neobejde.

Kdy je ten ideální věk?

„Neexistuje nic takového, jako je správný či špatný věk, pokud jde o to, kdy dát dítěti chytrý telefon,“ myslí si australská psycholožka Julie Inman Grant s tím, že to záleží na jeho vývoji, vyspělosti a hlavně schopnosti rodiče být aktivním účastníkem on-line života svého potomka (2). Další australská psycholožka, kterou je Kimberley O’Brien, doporučuje jasné stanovení hranic, neboť hodně rodičů podceňuje útočící hrozby a výskyt negativních zkušeností. Jako zářný příklad uvádí, že v dnešní době bývá zhruba šest dospívajících z deseti v kontaktu s někým, s kým se seznámili na síti, ovšem jejich rodiče nemají o takovém styku ani tušení. Vypadá to sice nevinně, ale počet případů virtuální šikany prudce narůstá. Pokud tedy své ratolesti chytrý mobil věnujete, sledujte, kolik času na něm tráví. Zaveďte také rodičovskou kontrolu, která zabrání přístupu na choulostivé stránky a mějte přehled o tom, co dítě na internetu dělá a hlavně s kým, shodují se obě jmenované odbornice.

Zdroje: (1) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyt.2021.669042/full, (2) www.houseofwellness.com.au/lifestyle/parenting/best-age-child-smartphone







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat