Při výchově dětí záleží na výchovných stylech

Rodičovské styly jsou konstrukty používané k popisu různých strategií, které rodiče obvykle používají při výchově dětí. Tyto styly zahrnují chování a postoje rodičů a emocionální prostředí, ve kterém vychovávají své děti.

Některé děti vychované v dramaticky odlišných prostředích mohou později vyrůst v pozoruhodně podobné osobnosti. Naopak děti, které sdílejí domov a vyrůstají ve stejném prostředí, mohou vyrůst ve velmi odlišné povahy.

Různé dimenze rodičovství zahrnují disciplinární strategie, vřelost a výchovu, komunikační styly a očekávání zralosti a kontroly. Na základě těchto dimenzí většina rodičů vykazuje nějaký ze čtyř výchovných stylů.

Autoritářské rodičovství

V tomto stylu výchovy se od dětí očekává, že budou dodržovat přísná pravidla stanovená rodiči. Nedodržení takových pravidel obvykle vede k trestu. Očekávají, že se jejich děti budou chovat výjimečně a nebudou dělat chyby, přesto jim poskytují jen málo pokynů, co by měly v budoucnu dělat nebo čemu se vyhnout.

Tito rodiče jsou orientováni na poslušnost a postavení a očekávají, že jejich příkazy budou uposlechnuty bez vysvětlení. Často jsou popisováni jako panovační a diktátorští, jejichž děti budou bez otázek poslouchat.

Autoritativní rodičovství

Stejně jako autoritářští rodiče i ti, kteří mají autoritativní rodičovský styl, stanovují pravidla a pokyny, kterými se jejich děti budou řídit. Tento výchovný styl je však mnohem demokratičtější. Autoritativní rodiče reagují na své děti a ochotně naslouchají jejich otázkám.

Tito rodiče očekávají od svých dětí hodně, ale poskytují jim vřelost, zpětnou vazbu a přiměřenou podporu. Když děti nedokážou splnit očekávání, jsou tito rodiče více pečující a odpouštějící než trestající. Autoritativní rodiče jsou dobří ve stanovování standardů a sledování chování svých dětí. Jejich disciplinární metody jsou spíše asertivní a podpůrné než rušivé, omezující nebo trestající.

Pro autoritativní rodiče je cílem vychovat děti společensky odpovědné, spolupracující a samoregulační. Kombinace očekávání a podpory pomáhá dětem autoritativních rodičů rozvíjet dovednosti, jako je nezávislost, sebekontrola a seberegulace.

Permisivní rodičovství

Povolní rodiče, někdy označovaní jako shovívaví rodiče, kladou na své děti jen velmi málo požadavků. Tito rodiče zřídka ukázňují své děti, protože mají relativně malá očekávání ohledně zralosti a sebeovládání.​ Permisivní rodiče chtějí být přítelem svého dítěte než jeho rodičem.

Jsou vřelí a pozorní, ale mají tendenci určovat málo pravidel, jen zřídka prosazují pravidla a mají malá očekávání. Umožňují svým dětem, aby se rozhodovaly samy. Shovívaví rodiče jsou ke svým dětem vstřícní, ale nejsou nároční. Protože očekávají od svých dětí vyspělé chování, mohou mít problémy s tím, aby si samy stanovily hranice. Pozitivní je, že to může pomoci dětem stát se více soběstačnými a nezávislými. Na druhou stranu to může přispět ke špatné autoregulaci.

Nezúčastněné rodičovství

Tito rodiče sice naplňují základní potřeby dítěte, ale obecně jsou od života svého dítěte odtrženi. Mohou zajistit, že jejich děti budou mít co jíst a budou mít přístřeší, ale nenabídnou téměř nic ve smyslu vedení, struktury, pravidel nebo dokonce podpory.

Tito rodiče se mohou zdát lhostejní, nereagující a odmítaví. V některých případech mohou tito rodiče odmítat nebo zanedbávat potřeby svých dětí. Mohou být také fyzicky nebo emocionálně týraní.

Můžete změnit svůj výchovný styl?

Pokud si všimnete, že máte sklon být autoritativnější, povolnější nebo nezúčastněný, můžete podniknout kroky k přijetí autoritativnějšího rodičovského stylu. 

Věnujte čas tomu, co vaše dítě říká. Dovolte jim, aby se s vámi podělili o své názory, nápady a starosti. Vytvořte jasný soubor pravidel pro vaši domácnost a sdělte svému dítěti svá očekávání. Kromě toho, že svému dítěti řeknete, jaká jsou pravidla, nezapomeňte vysvětlit, proč tato pravidla existují.

Autoritativní rodiče určují pravidla, ale jsou také ochotni naslouchat pocitům svého dítěte a zohledňovat je při rozhodování. Důsledně tato pravidla dodržujte, ale nezapomeňte zajistit spravedlivé, přiměřené a výchovné důsledky. 

Rozvoj autoritativnějšího rodičovského stylu vyžaduje čas. S praxí a důsledným úsilím však zjistíte, že váš přístup k rodičovství se postupně posouvá k podpůrnějšímu, angažovanějšímu přístupu, který může vést k lepším vývojovým výsledkům.

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat