Nenápadná podpora dospělých dětí

Pro rodiče může být těžké, když se jejich děti vydají vlastní cestou, dokončí školu a začnou studovat nebo pracovat. Zvláště pokud první pokus způsobí dítěti problémy. Která věta může pomoci?

Život dospělých není vždy snadný. Musíte se organizovat v novém rozsahu, máte najednou méně volného času kvůli práci nebo se poprvé musíte ujmout všech domácích prací – to jsou jen některé z nových úkolů, které mohou představovat výzvu. Rodiče by své děti samozřejmě rádi podporovali, ale někdy je to právě tato pomoc, kterou jejich děti za žádných okolností nechtějí.

Teď je přece čas osamostatnit se, vyzkoušet si věci a zvládnout dospělý život. Možná nechtějí radu, protože je to uvádí do rozpaků, nebo rozčiluje, že to bez rodičů opravdu nezvládnou. Pouhými dvěma slovy mohou rodiče pomoci k tomu, aby se jejich dospělé děti mohly dívat do budoucnosti pozitivněji – aniž by na ně vyvíjeli tlak.

Věta, která pomáhá i dospělým dětem

Dítě zůstává v očích rodičů stále dítětem – bez ohledu na to, zda je jim 20, 30 nebo 50 let. Proto je zcela normální chtít jim pomáhat a podporovat je. Koneckonců, to byla dříve velká část vaší vlastní rodičovské role. Dávat rady a dělat si starosti, když máme pocit, že věci nejdou dobře. Rodiče by si ale většinou měli tyto starosti nechat pro sebe nebo je odsunout stranou. Protože mohou být spíše brzdou než oporou – a to poslední, co dítě v těžké fázi života potřebuje, jsou další pochybnosti. 

Místo toho by se rodiče měli snažit dítěti důvěřovat a dát to jasně najevo. K tomu jim stačí jedna krátká věta – Věřím ti. Věta, která vyjadřuje a ukazuje lásku a důvěru: Vím, že to může být někdy těžké, ale věřím v tvoji vnitřní sílu. 

Proč „Věřím ti“ pomáhá

Tato jednoduchá věta má hned několik výhod. Vede například k většímu sebevědomí, zvýšení motivace a zlepšení duševního zdraví. Protože když v nás někdo věří, máme větší důvěru ve své vlastní schopnosti. To často stimuluje vaše vlastní pozitivní myšlenky a zajistí, že chcete něco změnit a pokusit se problém vyřešit. A jakmile děti zjistí, že rozhovor s rodiči pomohl, možná se na ně zase obrátí, až se objeví problémy.

Najděte nejlepší strategii

Kritické myšlenky o životním stylu vašich dětí jsou normální. Ale neustále o nich mluvit může váš vztah s dítětem poškodit. Rodiče by se měli snažit vyjádřit svou moudrost nebo pohled na věci bez kritiky. Děti často myslí úplně jinak než jejich rodiče – a dokážou rychle odhalit obvinění i v dobře míněných slovech. Porozumění a empatie jsou proto základem a cílem komunikace. 

Rodiče by se měli snažit vytvořit atmosféru, ve které budou jejich děti mít pocit, že mohou o svých problémech mluvit a budou vyslyšení bez kritiky. Pravidelná rodinná setkání jsou dobrým způsobem, jak si promluvit o problémech – a když žádné nejsou, všichni si mohou jen užívat společný čas a být tu jeden pro druhého. 

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat