Tablet pro dítě až od tří let

Hraje si vaše dítě s tabletem úplně běžně? Kolik mu je? Do tří let se to absolutně nedoporučuje, protože čas trávený u displeje zvyšuje riziko autismu a ADHD. Klíčová je každá minuta i hodina!

Chytrý telefon a tablet do každé rodiny? Nějak takhle to v dnešní době, ve které jde pokrok kupředu mílovými kroky, prostě funguje. Nikoho tedy kdovíjak nepřekvapí, že si moderní děti namísto zábavy s „klasickými“ hračkami raději jezdí prstem do displeji, a to již od útlého věku. Jenže to se na nich prý hodně podepíše. Tohle by měl vědět každý rodič!

První tři roky ani klik

V kolika letech svému malému zlatíčku ten tablet či mobil nechat, aby se zabavilo, popřípadě přestalo plakat? Ostatně, napjaté situace, v nichž k uklidnění pomůže jen veselé video nebo on-line hra, známe asi všichni. Vždycky se říkalo, že čím déle dítě se zmíněnými vymoženostmi začne, tím lépe. Teď už má doporučená věková hranice poněkud jasnější obrys. Studie (1) zveřejněná v časopise JAMA Pediatrics varuje, že do tří let by veškerá elektronika měla být naprosté tabu. A potom hodně, ale hodně omezeně!

Autismus kvůli digitální legraci?

Američtí vědci z pensylvánské Drexel University zjistili, že batolata, kterým je čas trávený u obrazovky povolen, často vykazují atypické smyslové chování spojené s neurovývojovými poruchami, jako je kupříkladu autismus nebo ADHD. Experti rovněž prokázali, že každých 60 minut u tabletu navíc podstatně zvyšuje pravděpodobnost senzorických potíží. To je vzhledem k tomu, že se moderní průměrné dvouleté dítě takto baví zhruba tři hodiny denně (2), vskutku alarmující. A dost možná to dle lékařů vysvětluje rapidní nárůst autismu po celém světě (3).

Zdroje: (1) www.jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/2813443, (2) www.jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/fullarticle/2725040?resultClick=1, (3) www.publications.aap.org/pediatrics/article-abstract/doi/10.1542/peds.2022-056594/1[%E2%80%A6]nd-Disparities-in-the-Detection-of?redirectedFrom=fulltext






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Krupicová kaše

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat