Pro lepší spánek vašich malých nespavců

Jen málokteré dítě jde rádo a dobrovolně spát. Najednou je tu tisíc věcí, které musí probrat a udělat. Aby se do dětského pokoje rychle vrátil klid, dáme vám pár tipů, jak dětem usnadnit usínání.

Je pravda, že jen velmi málo dětí má skutečné problémy s usínáním, jako jsou ty, které někdy trápí nás dospělé. Přesto je pro mnoho z nich těžké se večer uklidnit a bez diskusí jít spát. Co kdyby jim něco uteklo, že? Vždyť máma s tátou a starší sourozenci jsou ještě vzhůru. A tak není divu, že se musí ještě dvakrát napít a jít třikrát na záchod.

U dětí jako u ničeho jiného platí, že co platí na jedno, neplatí na druhé. Ale možná vám pomůže některý z našich tipů a s trochou štěstí začnou vaše děti chodit brzy a dobrovolně spát.

Zaveďte večerní rutinu

Zní to otřepaně, ale pokud máte každý večer stejný režim, dítě prostě ví, co může očekávat. Po večeři se převléknete, vyčistíte si zuby, přečtete si společně pohádku a pak jdete spát.

Připravte klidné prostředí

Je vyčerpávající, když se děti do poslední chvíle snaží vymyslet cokoli, jen aby nešly spát. Ale nenechte se odradit. Jakmile ztratíte nervy a ozbrojíte se křikem, udělá to i vaše dítě. A rozhodně nevznikne klidné prostředí pro spánek.

Pomazlete se

Fyzická blízkost a pár pohlazení od mámy nebo táty jsou úlevou pro každého. Lehněte si s dítětem do postele nebo si spolu sedněte do pohodlného koutku a dopřejte mu malé poškrábání na hlavě nebo pohlazení po zádech. Jen pozor, abyste sami neusnuli.

Zhodnoťte den

V posteli si s dětmi můžete ještě chvilku popovídat, jaký mělo den. Co se mu líbilo? Nesoustřeďte se příliš na negativní emoce, ty spánku nepomáhají. Vyprávěním a vzájemným povídáním přichází do dětského pokoje ještě větší klid.

Pusťte pohádku před spaním

Pokud jste už stanovený čas věnovaný čtení vyčerpali, ale vaše dítko stále nespí, můžete využít i moderní technologie. Někteří na ně nedají dopustit – audioknihy. Samozřejmě by neměly být příliš dobrodružné, strašidelné nebo vtipné, ale krátká pohádka pro malé děti nebo fantasy příběh pro ty starší jsou neškodné.

Dodržujte čas

Jak bylo uvedeno výše, rutina je důležitá – a to, i když jde o čas usínání. Na druhou stranu to není striktně dané a zejména u menších dětí může být někdy užitečné uložit je už při prvním náznaku únavy spíše než v konkrétní čas. I když je těsně po 18. hodině. 

Servírujte lehkou večeři

Stejně jako u dospělých mohou i příliš kořeněná nebo těžká jídla oddálit usínání. Volte proto spíše lehké a dobře stravitelné pokrmy, tím zamezíte i případným bolestem břicha během noci.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat