Anorexie: Varovné fotky pro vaši dceru

Připadáte si tlustá? Chtěla byste zhubnout? Pokud vaše „dieta“ spočívá většinou v tom, že si k obědu dáte o jeden knedlík méně a někdy si dáte nízkotučný jogurt, je vše v pořádku. Hubnutí se vám ale může vymknout…

Kdyby vám ale někdo řekl, že máte zhubnout na polovinu své váhy, asi byste si řekli, že se pomátl. Přesto existují lidé, kteří v určitém okamžiku dospějí k názoru, že s jejich tělem to není v pořádku, že jsou prostě tlustí. Háček je v tom, že ve skutečnosti tlustí vůbec nemusí být. V hlavě se jim ale usadí myšlenka, že tomu tak je. Jedná se o chybné vnímání proporcí vlastního těla. Tato porucha se nazývá mentální anorexie.

Kdo jí nejčastěji trpí?

Anorexie je považovaná za nemoc mladých dívek. Nejčastěji postihuje dívky ve věku kolem patnácti let. Ty tvoří 95 % nemocných, zbylých 5 % tvoří chlapci. Vyvolávajícím momentem, který rozpoutá nemoc, bývá něčí nevhodná poznámka či posměch týkající se váhy dívky. Jen to by však nestačilo. Na vzniku choroby se podílí další řada vlivů, jako je výchova, prostředí, móda, typ osobnosti. Předpokládají se také některé změny mozkových funkcí.

Jak se projevuje?

Charakteristikou onemocnění je strach z obezity, z přejídání, a touha po zhubnutí. Tomu je v životě pacientky podřízeno vše. Odmítání jídla, zneužívání projímadel, vyvolávání zvracení, to jsou běžně používané techniky. Zmenšování porcí a odmítání jídla pak vede ke ztrátě chuti k jídlu a absenci hladu. To pak vede k drastickému poklesu váhy, až extrémní vyhublosti. Aby byla dívka ještě hubenější, cvičí i několik hodin denně.

Zdravý člověk, který chce jen mírně zhubnout, cítí uspokojení, pokud se mu to podaří. U člověka trpícího mentální anorexií se tento pocit nedostaví. Strach z nadváhy trvá a hubnutí pokračuje.

Jaké jsou příčiny vzniku anorexie

Příčin je vždy více. Především se jedná o chorobnou snahu získat kontrolu nad vlastním tělem, a tím pádem i životem. Nemocní mají pocit, že jsou v životě nešťastní či neoblíbení proto, že jsou tlustí a myslí si, že všechny jejich potíže zmizí jako mávnutím kouzelného proutku, když zhubnou. Paradoxně jsou anorektici původně mladí, hezcí a úspěšní lidé. Vevnitř jsou však velmi nejistí a takto chtějí získat životní jistotu.

Jak poznám, že má dcera problém

Začátky jsou vždy stejné, ale jejich nebezpečí je, že jsou nenápadné a podobné pubertálním projevům. Nemocní se začnou stahovat sami do sebe, vyhledávají samotu, rychle a razantně hubnou, časem si uvědomíte, že jste dceru již dlouhou dobu neviděla jíst. Jídlo si odnáší s sebou. Dalšími projevy jsou ztráta menstruace. I přesto, že postižený nejí, jídlo připravuje a často o něm hovoří.

Důležité je přiznat si problém

Asi není jednoduché si připustit, že je někdo z blízkých, třeba dcera, duševně nemocná a trpí anorexií. Ale pokud si to nepřiznáte jak vy, tak i nemocný, nelze zahájit úspěšnou léčbu.

Léčba je náročná a dlouhodobá. Je ztížena faktem, že pacientky spolupracovat nechtějí, protože to znamená, že musí začít jíst a tím pádem přibývat na váze. Pokud není pacient ve stavu, který ohrožuje jeho život, lze ji léčit ambulantně. Nejdůležitější je léčba duše. Psycholog a psychiatr musí nejprve naučit anorektičku jak změnit postoj k vlastnímu tělu. Svůj pohled na sebe, své tělo a především na jídlo. Součástí léčky jsou i medikamenty. Ve vážnějších případech je nutná hospitalizace, často opakovaná. Je třeba si uvědomit, že anorexie je smrtelná choroba a pacientovi jde často o život. Někdy se už dostane do takového stádia, kdy nemocnému zůstanou trvalé následky.

Následky

Pacienti nezřídka ztratí až polovinu své původní hmotnosti. To pochopitelně nemůže zůstat bez odezvy v biologických pochodech organismu. Objevují se poruchy krevního tlaku, tělesné teploty, kůže je suchá, vrásčitá, vypadávají vlasy, vznikají otoky. V poslední fázi dochází k totálnímu metabolickému rozvratu organismu. Nemoc může končit smrtí. Jeto vlastně smrt z vyhladovění.

Nejčastější dlouhodobou komplikací anorexie je nedostatečná tvorba kostní hmoty, osteoporózy. To je způsobeno nejen nedostatkem výživy, ale především hormonální rozkolísanosti v době růstu a dozrávání důležitých funkcí. Pacienti pak trpí chorobnou lámavostí kostí.
Mějte na paměti, že čím dříve si všichni problém připustí a čím dříve se začne s léčbou, tím větší jsou šance na přežití. U anorexie jde o život.

Kde najdete radu a pomoc:

www.anabell.cz

www.idealni.cz

www.nationaleatingdisorders.org

Zdroj: www.ulekare.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat