Mozek dívek dospívá v deseti, mozek chlapců až ve dvaceti

Dívky dospívají skutečně mnohem dříve než chlapci, jejich mozek je strukturně vyspělejší dokonce o mnoho let dříve. Tvrdí to neurologové z Newcastlu, podle nichž se mozek dívek vyvíjí nejen rychleji, ale dospělý je až o deset let dříve než mozek chlapců.

Mozek dívek může začít zrát od věku deseti let, zatímco někteří muži musejí čekat až do dvaceti než dojde ke stejným změnám v organizační struktuře,“ tvrdí neurologové z Newcastle University.

Výzkum z Newcastlu je prvním, který prokazuje, že rozdíl v maturaci mozku u obou pohlaví může být až o deset roků. Neurologický tým přitom původně studoval to, jak se uchovávají v mozku informace.

Zcela náhodou jsme odhalili takový obrovský rozdíl mezi chlapci a dívkami ve vývoji mozku,“ potvrdil šéf výzkumného týmu Marcus Kaiser.

Zatímco mozek dívek začíná dospívat od deseti let věku, ke stejnému zrání dochází mezi patnácti až dvaceti roky u chlapců.

Předchozí výzkumy prokázaly, že mozek skutečně projde výraznou reorganizací během puberty, během tohoto období dochází k větší aktivitě. Ale zcela neočekávaně jsme zjistili, že tyto změny začínají mnohem dříve u dívek než u chlapců. Ve věku mezi deseti a dvanácti roky pozorujeme hodně změn v aktivitě mozku u dívek, zatímco u chlapců to začíná mezi patnácti a dvaceti roky,“ dodal doktor Kaiser.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat