Z čekání na miminko se mohou rozvinout deprese

13.08.2010 | Děti a rodina

Pro každý pár, který touží po děťátku, je diagnóza neplodnosti vždy smutnou zprávou. Oba partneři se s tímto faktem jen těžko vyrovnávají. Medicína nabízí neplodným párům několik možností léčby. Co když se stále nedaří ženě otěhotnět? Jak se partneři vyrovnávají s čekáním na miminko?

Jednou z metod asistované reprodukce je tzv. fertilizace in vitro (IVF).

Z celého procesu terapie je právě čekání na výsledek IVF pro oba partnery nejvíce stresující. Muž i žena mohou během takového čekání pociťovat úzkosti či deprese. Další těžkou chvílí je moment, kdy se pokus o oplodnění nezdaří. Reakcí na neúspěch léčby je obvykle smutek a deprese, u někoho může převládnout i vztek. Ženy jsou obecně na stres, spojený s diagnózou i léčbou neplodnosti citlivější. To se ukázalo již opakovaně ve vědeckých studiích a dotaznících vyplňovaných klienty center asistované reprodukce. Pro ženy je také více psychicky náročné, když je k oplodnění potřeba více pokusů.

IVF snižuje chuť k sexu

Má mimotělní oplodnění vliv na manželský a sexuální život partnerů? Neplodné páry tvrdí, že ano. Muži i ženy zařazené do britské studie týkající se psychologických aspektů působících u neplodných párů shodně pociťovali, že IVF snižuje chuť partnerek k sexuální aktivitě.

Od neplodnosti k depresi

Deprese a s ní související problémy jsou pochopitelnou reakcí na stres, kterému je neplodný pár vystaven. Oba partneři si procházejí těžkou životní situací a stres bohužel ovlivňuje i jejich milostný život. Je dobré získat na celou situaci správný náhled. K tomu dopomůže i dostatek informací o léčbě. Je důležité připravit se také na to, že IVF nemusí být úspěšná hned napoprvé. V případě, že jednoho z parterů trápí deprese, je vždy užitečné promluvit si s lékařem.

Zdroj: www.zenska-neplodnost.cz







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat