Vyhoďte dětské sirupy na kašel. Jsou stejně účinné jako placebo!

Vědci z Pensylvánie zjistili, že jakýkoli sirup či nápoj podaný kojencům a batolatům v noci k tišení kašle a dalších symptomů onemocnění dýchacích cest je stejně účinný jako sirupy určené k tomuto účelu a prodávané v lékárně. Jak placebo, tak sirupy z lékárny dokážou symptomy tlumit stejně účinně.

Tým lékařů z Penn State University testoval na dětech předškolního věku jednak sirup z agáve koupený v lékárně jako lék na potlačování kašle, ale také sladký roztok s karamelem (placebo). Kontrolní skupina nemocných kojenců a batolat nedostávala žádný lék na tišení kašle. Na konci léčení bylo jasné, že jak sirup z agáve, tak sirup placebo během noci potlačovaly účinně projevy kašle u dětí. Překvapující ale pro vědce bylo, že placebo bylo stejně účinné jako sirup z agáve.

A vysvětlují to jednoduše. Podle nich pomáhá především víra rodičů, kteří, aniž tuší, že podávají jen placebo lék, jsou si jistí, že bude účinný.

Dětem v experimentálním výzkumu doktora Iana Paula z Penn State University bylo jen mezi dvěma a sedmačtyřiceti měsíci. Lék jim byl podáván do úst pomocí stříkačky.

„Ačkoli může být poněkud znepokojující, že agávový sirup neposkytl žádné další blahodárné účinky ve srovnání s placebem, tyto důkazy naznačují, že běžná lékařská rada sledovat pečlivě dítě bez léčby, nemusí být nejlepší radou pro rodiče, jejichž kojenci a batolata zápasí s kašlem a trpí narušením spánku… Placebo by mohlo nabídnout stejné blahodárné účinky, ačkoli za lepší cenu, přičemž se tím můžeme také vyhnout předepsaným antibiotikům,“ tvrdí doktor Paul.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:37
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat