Většina žen může u porodu jíst a pít, tvrdí odborníci

08.02.2010 | Děti a rodina

Ačkoli to není dnes zrovna běžná praxe, podle týmu britský a jihoafrických odborníků může většina žen během porodu jíst a pít podle své libosti. Neexistují totiž žádné vědecké důkazy pro to, že by konzumace jídla a pití během počátečních fází porodu nějak ublížila matce či nenarozenému dítěti.

Lékaři se většinou obávali a někteří i dodnes obávají, že by zkonzumované jídlo mohlo být problémem, kdyby rodička náhle vyžadovala operaci. A také se věřilo, že konzumace velkého množství jídla a pití může ovlivnit průběh porodu.

Nová studie z Británie a Jihoafrické republiky, kde na mnoha porodních odděleních konzumaci jídla a pití několik let praktikují, ukazuje, že příjem potravy nemá na porod žádný negativní vliv. Britští porodníci tak doporučují, aby zdravotníci umožnili jíst a pít především těm matkám, u nichž jsou rizika komplikací velmi malá.

Lékaři se dříve obávali tzv. Mendelsonova syndromu, který může způsobit potenciálně fatální poškození plic. A zdravotníci věřili, že právě jídlo a pití mohou tento syndrom u rodičky vyvolat. Vzácné komplikace se mohou projevit tehdy, když uspaná žena při císařském řezu vdechne kousíčky jídla.

Jenže studie více než tří tisíc rodiček, z nichž polovina mohla jíst a pít dle libosti, prokázala, že ani při císařském řezu neměl zákaz konzumace potravin žádný pozitivní vliv na výsledek operace.

„Protože důkazy nehovoří o žádných výhodách nebo rizicích, neexistuje žádné ospravedlnění pro zákaz konzumace jídla při porodu u žen bez komplikací,“ tvrdí doktorka Mandisa Singatová z jihoafrické nemocnice East London Hospital.

Podle ní by si ženy bez komplikací měly volně vybrat, jestli jíst a pít budou, či nikoli.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat