Co je dobré vědět, než dětem pořídíte vytouženého mazlíčka

Možná si na to pamatujete sami, jak jste v dětství prosili neoblomné rodiče o nějakého živého tvorečka do domácnosti (a neměli jste na mysli bráchu nebo ségru). Možná vaši rodiče podlehli, ale možná ne. Jak se zachováte vy, až se s prosbou o domácího mazlíčka obrátí vaše děti na vás?

Jaké zvíře se pro děti hodí? A jak zařídit, aby veškerá péče o chlupatého či opeřeného miláčka nebyla jen na vás?

Kdo se o ně postará?

Bez ohledu na věk dítěte, zodpovědnost za zvíře nese vždy dospělý člověk. Jakmile dítě péče o zvíře omrzí (anebo ji nezvládne), musí zakročit dospělák. Dítě by ale mělo aktivně pomáhat a dostat něco na starost, například měnit vodu.

Podle odborníků je dobré dítěti nějakého domácího mazlíčka pořídit. Dítě na prvním stupni základní školy už dokáže některé úkoly z péče o domácí zvíře v pohodě převzít. Starší školák se už zvládne starat o mazlíčka se vším všudy. Stát se ale může cokoliv, a i vy proto počítejte s tím, že starat se o zvíře (zvláště pokud je časově náročné, jako je třeba pes) dítě přestane možná jednou bavit. To, co mladý člověk chtěl a mohl dělat v deseti letech, ve dvaceti může vidět úplně jinak.

Nezapomínejte, že některá zvířátka žijí jen krátce (hlodavci, opeřenci aj.), musíte tedy posoudit, zda se vaše dítko dokáže vyrovnat s jejich případnou ztrátou.

Co je dobré vědět, než vyrazíte do zverimexu

Rodiče by si především měli uvědomit, že i když kupují zvíře „pro děti“, bude velká část zodpovědnosti a péče na nich samotných. Totiž snad žádné dítě sliby o tom, že bude Alíka venčit třikrát denně, nesplní. Jen málokteré dítě si uvědomuje, co všechno starost o domácí zvíře obnáší.
Než se rozhodnete pořídit nějaké náročnější zvíře (třeba psa), vyzkoušejte, jak se váš potomek zvládne starat o nějakého drobnějšího tvora, třeba o křečka, morče anebo třeba o rybičky. Pokud dítěti zájem vydrží, je to signál, že touha po psovi není jen chvilkový rozmar.

Pamatujte, že některá zvířátka mohou být také finančně náročná, a to jak jejich pořizovací cena, tak krmení, vybavení a veterinární péče. To vše se může vyšplhat až na několik desítek tisíc.

Vybírejte spolu!

Jistě, videa, kde dítko otevře krabici a k jeho překvapení z ní vykoukne štěně, jsou nesmírně dojemná. Jenže ne vždy je to ideální postup. Podle odborníků je dobré vybírat zvíře spolu s dítětem. S potomkem si sedněte a proberte dvě tři varianty.Pokud je dítě už větší, dejte mu za úkol, ať zjistí, jak se o zvíře pečuje, co jí a jak se venčí, tím dítě aktivně zapojíte a připravíte na nového člena rodiny.

Když se rozhodnete, jakého mazlíčka pustíte do domácnosti, pořiďte si příručku a na příchod zvířete se připravte. Ne, abyste běhali po zverimexu a na poslední chvíli sháněli pelíšek a misky na vodu. Nezapomeňte ani na možnost alergií. Pokud je váš potomek již na něco alergický, rozhodně se o vhodném mazlíčkovi poraďte s lékařem.

Která zvířátka pro děti?

1. Roztomilí hlodavci

Drobní hlodavci bývají kupodivu nejoblíbenějšími domácími zvířaty. Vybrat si můžete křečka, potkana, morče, ale i zakrslého králíka, činčilu či pískomila. Z tohoto výběru jsou nejlepší morčata. Dají se snadno ochočit a ráda si hrají, nekoušou a jsou přítulná. Jedinou nevýhodou je, že patří mezi alergenní zvířata, takže nejsou vhodná pro každého. Je to dobré „startovní“ zvíře, pokud chcete vědět, zda potomek o zvíře v rodině vůbec stojí.

2. Obojživelníci a plazi

Nejlepším příkladem terarijního zvířátka jsou suchozemské nebo vodní želvy, které jsou velmi roztomilé a legrační. Pokud to snesete, můžete dětem pořídit gekončíky, ještěrky nebo hady. Děti si s nimi však moc nepohrají a scházet jim může i chundelatý kožíšek. Někomu může činit problém, že se krmí živými zvířaty. Vhodná jsou však taková zvířátka pro alergiky.

3. Rybičky

Jejich plynulé proplouvání akváriem uklidňuje a člověk je může pozorovat klidně celý den. Časově jsou rybičky celkem nenáročné, potřebují jen jednou týdně malou údržbu akvária. Na druhou stranu, pro energií nabité dítě to může být trochu nudný domácí mazlíček.

4. Ptáci

Pořizovací cena papoušků je vcelku přijatelná, liší se jen podle jednotlivých druhů, a samotný chov není náročný. Zvolit ale můžete i jiné zástupce ptačí říše, kteří nejsou tak velcí či hlasití (kanárci, chůvičky apod.) Opět to jsou naprosto nevhodná zvířata pro alergiky, a to především kvůli peří, které pak lítá po celém bytě, a nepomáhá ani pravidelný úklid.

5. Kočky

Pokud ji pořizujete pro děti, bude nejlepší sehnat ještě malé koťátko. To si rychle zvykne na přítomnost dětí a lépe je bude snášet, až se z ní stane dospělá kočka. Kočky jsou velice čistotné, nemusejí se venčit, jsou hravé a zvědavé. Některá plemena koček se dají také celkem snadno naučit chůzi na vodítku. Cena kočky se může značně lišit, od kočiček z útulku až po výstavní kousky za tisíce korun. Kočka potřebuje naši denní péči. Denně čerstvou vodu, krmivo, ale také pohlazení, vlídné slovo, hry a rozhodně také denní čištění kočičího WC. Nesmíte samozřejmě zapomenout na to, že kočka je silně alergenní zvíře.

6. Pes

Ten se většinou stane nejlepším přítelem všech členů rodiny, zato ale vyžaduje značnou pozornost a hodně prostoru. Samozřejmostí je časté venčení a pravidelná veterinární péče. Pes je ale pro dítě ideálním parťákem, zažije s ním plno legrace a naučí se starat se i o někoho jiného než jen samo o sebe. Ale pozor, mějte na paměti, že je to závazek na mnoho let, a pokud často cestujete, musíte mít dopředu naplánováno, kdo vám pejska pohlídá.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

196 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat