Prostreno.cz

Kokosový olej v kuchyni. Proč ho mít vždy po ruce?

Kokosový olej je velmi všestranný pomocník a poslední dobou je velmi protežovanou potravinou. Máme pro vás několik možností, jak ho zařadit do vašeho života. Můžete namítat vyšší pořizovací cenu, ale výsledek rozhodně stojí za to. Kokosový olej přináší nejen lahodnou chuť, ale také zdraví.

Prospěšný pro zdraví

Za studena lisovaný kokosový olej má protizánětlivé účinky, komplexně podporuje správnou funkci imunitního systému a také působí proti nádorům. Polovinu mastných kyselin kokosového oleje tvoří kyselina laurová, která má baktericidní a antivirotické účinky. Dále olej také obsahuje polyfenoly a antioxidanty, které zvyšují vstřebatelnost vápníku a hořčíku.

Jak a proč využívat kokosový olej v kuchyni?

1. Smažení

Kokosový olej snese vysoké teploty, lisovaný za studena má kouřový bod až na 170 °C a rafinovaný až 230 °C. Takže zapomeňte na přepálený olej, s kokosovým se vám něco takového jen tak nestane.

2. Náhrada másla

Vyzkoušejte kokosový olej místo másla například hned při snídani. Překvapí vás jemná chuť a kalorií se také nemusíte bát. Kokosový olej patří sice mezi ty tučnější, ale naše tělo také potřebuje kvalitní tuky. Nezapomínejte, že spousta vitaminů se rozpouští právě v tucích.

3. Na lžičku po ránu

Vzpomínáte na časy, kdy vás babička naháněla se lžičkou rybího tuku a tu pachuť pamatujete ještě dodnes? Tak tuhle tradici zase zaveďte ve své rodině, ale s mnohem příjemnějším kokosovým olejem. Za studena lisovaný kokosový olej je možné podávat i malým dětem od 4 až 6 měsíců, můžete ho přidávat do slaných i sladkých příkrmů nebo do kaší. Obsažené tuky jsou podobné těm v mateřském mléce a přidávají se i do umělého mléka.

4. Ranní smoothie

Připravujete si ráno domácí smoothie? Obohaťte je o důležité tuky lžičkou kokosového oleje.

5. Smažená vejce

Perfektní vajíčka si zajistíte, když místo běžného oleje použijete kokosový. Povrch pánve se stane nepřilnavým a dokonalé snídani nic nebrání.

6. Domácí brambůrky

Pokud patříte mezi milovníky smažených chipsů, tak tohle musíte vyzkoušet. Nakrájejte omyté a očištěné brambory na plátky, ty rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a potřete kokosovým olejem. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C dozlatova, poté posypte solí a s chutí do toho.

7. Pečení

Příště, až budete péct svůj oblíbený moučník nebo domácí sušenky, zkuste místo běžného oleje použít kokosový. Výsledek vás mile překvapí!

8. Grilovaný sýr

Grilovací sezóna je ještě daleko, ale tenhle recept můžete vyzkoušet i v troubě. Oblíbený sýr nebo hermelín potřete kokosovým olejem, posypte oblíbeným kořením, zabalte do alobalu a šup do trouby. Pečte na 180 °C, dokud sýr nezměkne.

9. Energetická bomba

Pokud pijete kávu, tohle musíte vyzkoušet. Kombinací kávy a kokosového oleje vznikne skvělý energetický a lahodný nápoj. Připravte si běžný šálek kávy o objemu 250 ml a do něj přidejte 2–3 lžičky kokosového oleje. A teď honem do výkonného mixéru, šlehače či smoothie makeru a pár minut šlehejte. Káva s olejem krásně vypění. Dobrou chuť (a doporučujeme se o něj nedělit)!

10. Lahodný čaj

Lžičku kokosového oleje vyzkoušejte přidat i do svého oblíbeného čaje, ale opravdu jen malou. Nezapomeňte na kalorickou hodnotu tohoto oleje. Tak všeho s mírou.

11. Salátová zálivka

Na závěr se s vámi podělíme o jeden z nejoblíbenějších receptů s kokosovým olejem - na salátovou zálivku. Je to velmi jednoduché, rychlé a hlavně moc dobré.

Budete potřebovat:

  • 1/4 šálku panenského kokosového oleje
  • 1 polévkovou lžíce octa
  • 1/2 čajové lžičky kvalitního medu
  • 1/4 čajové lžičky himálajské soli

Kokosový olej a ocet dejte do nerezové nádoby a nad vařičem pomalu zahřívejte a míchejte metličkou. Postupně přidejte med a podle chuti osolte. Vzniklou zálivkou přelijte oblíbený zeleninový salát a můžete podávat.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat