Prostreno.cz

Proč pěstovat ačokču a jaké dobroty si z ní připravit?

Že jste ještě neslyšeli o zelenině jménem ačokča? Možná jste ji potkali jako „papriko-okurku“. Jde o popínavou rostlinu, která se snadno dá pěstovat i na balkoně a která má drobné plody ve tvaru malých papriček s chutí papriky, ale zároveň i okurky. Některé druhy dokonce mají i limetkovou příchuť. Díky tomu je ačokča skvělá jak pro pěstování v bytě s balkonem/terasou, tak pro přípravu lahodných zeleninových jídel s masem i bez něj.

Jak pěstov​at ačokču

Pěstování této teplomilné zeleniny je velmi snadné, protože je nenáročná na množství půdy, které jí poskytnete. Spokojí se s větším kyblíkem – pokud v něm bude kvalitní zemina a budete jak poctivě zalévat, tak pravidelně přihnojovat organickými hnojivy.

Bez čeho se rozhodně neobejde, je opora. Jedná se totiž o popínavou rostlinu, která se musí něčeho přidržovat. Šlahouny mohou být dlouhé až 5 metrů, ale jsou tenké, s celkem drobnými listy, takže není problém, aby se obtáčely okolo jedné opory i vícekrát. Podrobnosti o pěstování ačokči si můžete pročíst v následujícím návodu.

Plody ačokči jsou drobné, ale ve správných podmínkách umějí dorůst i do cirka 8–10 cm. Spíš ale počítejte s menšími lusky, s nimiž se zachází podobně jako s paprikou – ale počítat se musí i s poměrně silným okurkovým aroma. Z ačokči se však dají připravit vynikající pokrmy. Inspirovat se můžete nechat následujícími třemi:

Letní salát a ačokčou

Ačokča se díky své chuti velmi snadno mísí s ostatní zeleninou, ale i se sýry, rostlinnými oleji nebo s vejci. Pokud z ní chcete připravit chutný letní salát, stačí prostě jen vzít dostupnou letní zeleninu, která je v sezoně za příznivé ceny. Vše nakrájet a smíchat. Velmi oblíbená je následující kombinace:

Ačokča, salátová okurka, avokádo, rukola, sterilovaná kukuřice, vejce, citronová šťáva, majonéza nebo olivový olej, sůl a pepř dle chuti, případně bylinky. Výsledkem bude lahodný a velmi chutný salát.

Tip: Sezonní ceny zeleniny se vyplatí sledovat v Tesco letáku, který se právě na zeleninu zaměřuje.

Polévka s ačokčou

Chuť ačokči se skvěle snoubí s luštěninami, zejména s fazolí. Takže polévku z ačokči je vždycky vhodné postavit na luštěninovém základu. Zda ji obohatíte o brambory, slaninu a sýr, už je čistě na vás.  Základní recept vypadá následovně:

·        500 g fazolí (konzerva nebo klasické fazole – ty je vhodné přes noc namočit)

·        10 ks menší ačokči

·        cibule

·        koriandr

·        2 lžíce oleje

·        1/2 šálku mléka (živočišného nebo rostlinného)

·        sůl a kmín dle chuti

Na doplnění (obohacení polévky) lze přidat ještě například:

·        250 g brambor

·        klobásu nebo slaninu

·        200 g sýra, nejlépe mozzarelly

Postup je pak následující:

Pokud máte konzervu s fazolemi, začnete osmahnutím cibulky. Jestliže budete fazole teprve vařit, začněte jimi. Na osmahnutou cibulku přidejte koriandr a kmín. Přidejte ačokču, kterou jste nakrájeli na tenké proužky a orestujte ji.

Posléze vše zalijte uvařenými fazolemi i s vodou, v níž se vařily (nebo fazolovou konzervou i s nálevem), přidejte mléko a okořeňte dle chuti. Pokud byste do polévky přidávali brambory, je vhodné je uvařit odděleně, nebo nakrájet na jemné kostičky a vařit cirka pět minut i s fazolemi a jejich nálevem (vodou). Sýr a orestovaná klobása/slanina se přidávají až do odstavené horké polévky.

Pečená ačokča s mletým masem, slaninou a sýrem

Pokud se vám urodí větší lusky, můžete si je připravit ve vynikající podobě pečených lodiček, plněných směsí dle vaší chuti. Pro inspiraci uvedeme směs mletého masa, slaniny a sýra:

·        6 kusů ačokči

·        6 plátků slaniny

·        300 g mletého masa (resp. dle velikosti lusků)

·        2/3 šálku salsy

·        nasekaný čerstvý koriandr (lze vynechat nebo nahradit petrželkou)

·        1 šálek mozzarelly

·        1 šálek vařené pohanky nebo rýže nebo quinoy

·        pepř, mletá paprika a sůl podle chuti

Všechny ingredience, s výjimkou slaniny, sýra a ačokči smíchejte do jedné směsi, kterou budete plnit lodičky z ačokči. Nechte odpočinout. Na pánvi orestujte slaninu a vyndejte ji na talíř, tuk v pánvi ponechte – na něm pak osmahněte připravenou masovou směs. Dejte rozehřát troubu na 180 stupňů. 

Ačokču omyjte a podélně rozpulte na lodičky, odstraňte semínka. Lodičky naplňte masovou směsí a položte na plech s pečicím papírem nebo na dno vymazané pečicí mísy. Na povrch položte slaninu a přes ni plátky mozarelly. Dejte do trouby a pečte cirka 15 minut, v posledních 5 minutách lze přepnout na gril, aby se sýr důkladně opekl.





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat