Prostreno.cz

Vánoční skořicovo-vanilkové donuty

Advent je spojován s odpočinkem po celém roce a nadšeným očekáváním vánočních svátků. Kdy jindy se tedy zabalit do deky s oblíbenou knížkou v ruce a popíjet šálek kávy či čaje s něčím dobrým na zub?

Chcete-li potěšit nejen sebe ale i své blízké, připravte si o víkendu domácí donuty, kterými nadchnete úplně každého! S vůní vanilky a skořice, ozdobené různobarevnými polevami a sypáním nejen provoní celou vaši domácnost, ale ještě budou vypadat na stole s adventním věncem krásně a neodolatelně! Tak jdeme na to?

Skořicovo-vanilkové donuty

Ingredience

225 g hladké mouky

120 ml mléka

lžíce třtinového cukru

7 g droždí

25 g másla

1 vejce

lžíce citronové kůry

½ lžičky vanilkového extraktu

½ lžičky skořice (nebo perníkové koření)

Postup

1 Do větší mísy prosejte mouku, přidejte cukr, citrónovou kůru, skořici a promíchejte.

2 Mléko mírně zahřejte v kastrůlku a přidejte vanilkový extrakt. Pokud máte k dispozici vanilkový lusk, výsledek bude ještě chutnější než s použitím vanilkového extraktu. Nakrojte jej vejpůl a povařte v mléce, poté nechejte i s luskem vychladnout, aby bylo mléko vlažné (ne horké – zabilo by kvasnice). Sceďte a odložte stranou.

3 V míse s moukou udělejte důlek, do kterého nalijte vlažné mléko, přidejte droždí, mírně rozmíchejte a nechte vzejít kvásek. Jakmile se v něm objeví bublinky, přidejte změklé máslo a vejce.

4 Vše pak zpracujte do hladkého těsta, přikryjte utěrkou a nechte vykynout na teplém místě přibližně hodinu.

5 Po uplynutí doby kynutí si podsypejte pracovní plochu, vyklopte těsto z mísy, jemně zpracujte a vyválejte na cca 1 cm tlustý plát. Z něj pak vykrajujte donuty o průměru asi 8 cm. Pokud nemáte příslušná vykrajovátka, použijte sklenici otočenou dnem vzhůru. Pro vykrojení středového kolečka pak použijte malé vykrajovátko na linecké. Vykrojený střed by však neměl být větší než 3 cm v průměru.

6 Takto připravené donuty nechte ještě 30 minut dokynout, přikryté utěrkou.

7 V pánvi (ideálně litinové) si rozehřejte olej, poté uberte na střední plamen a opatrně vkládejte donuty. Pozor na prskající olej!

8 Osmažte z každé strany (cca 1–2 minuty) dokud nezezlátnou.

9 Po usmažení pokládejte na papírovou utěrku, která zachytí přebytečný tuk, a nechte vychladnout.

10 Zdobit můžete dle libosti. Můžete vytvořit mřížku s použitím čokoládové polevy, obalovat v citrónovo-cukrové polevě, nebo namáčet v libovolné čokoládě a zdobit sekanými oříšky, sušeným ovocem či marshmallows.

Zdroj: názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat