Sezóna žabek se blíží. Umí zničit nohy a nosily se už v antice

Konečně se zdá, že se dočkáme teplého a slunečného počasí. A tak řada z nás konečně nadobro uklízí teplé botky a pokukuje po nějakých letních. Určitě ani vám nechybí v botníku takzvané žabky! Už se těšíte, jak do nich zase vplujete? Pak vězte, že vaše nožky už tak nadšené být nemusejí.

Žabky sice umějí být módní záležitostí, ale upřímně – podiatři či ortopedi nejspíš nepatří k jejich fanouškům. A vědí proč.

Co je dobré vědět, než si své oblíbené žabky zase obujete?

Extra práce pro chodidla

Jako by nestačilo, že naše nohy vynakládají energii na samotnou chůzi (i když k ní jsou přece určené). Pokud je obujete do žabek, pracuje chodidlo navíc. Musí se totiž „snažit“, aby botu na sobě vůbec udrželo, navíc chůze v žabkách znamená pořádnou zátěž i pro prsty na nohou a klenbu. Není vůbec výjimečné, pokud vás chodidla po nějaké době v žabkách pořádně a bolestivě potrápí.

Žádná rychlost

Ačkoli se žabky zdají pro chůzi jako stvořené a jsou lehoučké, rozhodně v nich žádný rychlostní rekord netrhneme. A pokud ano, tempo si určitě dlouho neudržíme. Vzhledem k tomu, že boty na našich nožkách prakticky nedrží a snadno se vyzouvají, musíme rychlost chůze žabkám uzpůsobit (spěcháte-li na vlak, vsaďte raději na pohodlnější boty).

Pokřivený postoj

Tedy ne ten morální, ale držení těla žabky dokáží pěkně narušit. Plochá, často pěnová podrážka totiž neposkytuje oporu ani nohám, ale v konečném důsledku ani kolenům, kyčlím či páteři. Přemýšlíte, proč vás i na dovolené bolí záda, i když odpočíváte? Pak se podívejte, co máte na nohou.

Všeho s mírou

Přemítáte, jestli své milované žabky raději nesvěříte kontejneru na oblečení? Pak pro vás máme dobrou zprávu. Pokud v nich netrávíte prakticky každý slunný den, ale nosíte je střídmě (například na zmíněné dovolené nebo na chatě), není to žádná katastrofa. Pokud by vás z nich bolely nohy, klouby nebo páteř, žabky na nějakou dobu odložte. Ale jinak vám – obouváte-li je s mírou – příliš neublíží.

Pár zajímavostí

  • Žabky zdaleka nejsou vynálezem posledních desetiletí. Kdepak! Znali je již staří Egypťané, a to před více než 4 000 lety! Vyráběly se z papyru nebo palmových listů a od těch dnešních se vzhledem zas tak moc nelišily.
  • V moderní éře se žabky rozšířily především po druhé světové válce. U nás pak o něco později, ovšem nyní už jsou stejně populární jako kdekoli jinde na světě.
  • Žabky se dostaly i do politiky. Nejprve vzbudily kontroverzi v roce 2005, kdy se americký prezident Bush setkal s jistým univerzitním lakrosovým týmem, jehož některé členky obuly pro tuto příležitost právě žabky. Odborníci na etiketu omdlévali. A podruhé se tyto botky dostaly na přední stránky novin o 6 let později. To když je na dovolené na Havaji obul Barack Obama… U nás by nejspíš takový povyk nevzbudily, vezmeme-li v úvahu, v čem všem už se někteří naši politici nechali vyfotografovat…





Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Plněné knedlíky s uzeným

(2 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat