Kosmetické jedy. Čemu se v drogeriích vyhnout

10.10.2018 | Krása a móda

Také milujete všechny ty stojany v drogeriích, na kterých je nepřeberné množství všemožné dekorativní kosmetiky, voňavých lahviček a barevných tubiček? Snad každá žena se nechá čas od času zlákat reklamou v televizi nebo jinou značkou, mnohdy pak ale narazí na kožní či jiné potíže, za kterými často stojí látky obsažené v kosmetických výrobcích.

Kterých z nich byste se měly vyvarovat?

Laurylsíran sodný

Laurylsíran sodný je častou složkou ústních vod, zubních past nebo šamponů a sprchových gelů. U citlivých jedinců může dráždit kůži, oči nebo sliznice a dýchací cesty. Často je viníkem kožních alergických reakcí a kopřivek. Dle odborníků a jejich laboratorních výzkumů je SLS toxický zejména při požití či vdechnutí, kdy následně hrozí dávení, dýchací obtíže či zvracení.

Methyldibromo glutaronitril

Konzervant MDGN je často používán k prodloužení trvanlivosti kosmetiky a to zejména krémů, pleťových mlécích, opalovacích krémech, mýdlech, ale také v dětské kosmetice. Bohužel jde také o velice silný alergen, který vyvolává dermatitidu, a po požití je dokonce jedovatý. Často jsou kožními potížemi postiženy právě děti, které ještě nemají dostatečně stabilizovanou imunitu, a jsou tak na podobné látky mnohem citlivější.

Propylenglykol

Propylenglykol bývá obsažen v zubních pastách, šamponech, kondicionérech, deodorantech, pleťových krémech a maskách, pěnách a gelech na holení, a dekorativní kosmetice. Způsobuje však kontaktní dermatitidu a ženám, které trpí na vaginální infekce, způsobuje silné pálení. Naprosto nevhodné je používat kosmetiku obsahující propylenglykol, pokud máte ekzém.

Aceton

Aceton je velmi škodlivá látka, kterou obsahují především odlakovače. Poslední dobou se od jeho použit v kosmetice upouští, ale stále je na trhu mnoho dostupných – levnějších variant, které ho stále obsahují. Aceton je dráždivé rozpouštědlo a působí tlumivě na centrální nervový systém. Je také velmi dráždivý při kontaktu s očima a při potenciálním vdechnutí.

Formaldehyd

Je velmi nebezpečná látka, u níž bylo prokázáno, že výrobky, ve kterých je formaldehyd obsažen, mohou způsobovat rakovinu. V České republice je formaldehyd zakázán, avšak stále bývá častou příměsí směsí na výrobu umělých nehtů nebo v laciných lacích na nehty.

Zkuste ekologický make-up

Naštěstí je dnes na trhu i kosmetika s označení BIO nebo EKO. Je šetrná nejen k našemu tělu, ale také k životnímu prostředí. V biokosmetice chybí umělé konzervanty, barviva, parfemace, které pleť dráždí a zatěžují. Vaše pokožka vám bude vděčná.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat