Opalovací krémy: Skutečně s nimi umíte zacházet?

Slunce už sebejistě vystrkuje paprsky a nastává čas, kdy všichni milovníci tepla řeší, jak chránit své tělo před nepříznivými vlivy UV záření. Jaké množství opalovacího krému byste na své tělo měli nanést a co vlastně udává SPF faktor? Bez těchto informací nemůže léto začít!

Vzhledem k tomu, že nadměrné slunění vede k předčasnému stárnutí kůže a ke ztrátě její vlhkosti, je vhodné věnovat velkou pozornost výběru opalovacího krému a dodržovat jednoduchá preventivní opatření. Čím se řídit ze všeho nejdřív?

  • Nezapomeňte brát v potaz dobu, po kterou budete na slunci (ráno/poledne/odpoledne). Přímému slunění byste se neměli vystavovat především přes poledne (mezi 11.00–14.00), protože tehdy je sluneční záře nejsilnější.
  • Malé děti by měly být na slunci co nejméně. Kojenci do jednoho roku ideálně vůbec.
  • Chránit se lze také vhodně zvoleným oblečením a doplňky (pokrývka hlavy, oblečení s UV filtry, sluneční brýle).
  • Nezapomínejte, že UV paprsky se k vám díky odrazu dostanou i ve stínu.
  • V boji před škodlivými účinky záření (například volnými radikály) napomůže i strava bohatá na antioxidanty.
  • Při pobytu venku je nezbytně nutné zohlednit fototyp vaší kůže! Tomu byste měli přizpůsobit výběr SPF faktoru. Víte, jak správně zvolit jeho výši?

Co vlastně znamená SPF faktor?

SPF (z anglického Sun Protection Factor) v podstatě udává, kolik času můžete při správné aplikaci krému strávit na slunci, aniž byste se spálili. To, jak dlouhá bude účinnost u konkrétního jedince, úzce souvisí s fototypem jeho kůže. Jeden příklad za všechny?

Pokožka člověka s nejrozšířenějším fototypem je sama schopna odolávat záření v průměru 20 minut. Pokud daná osoba použije opalovací krém s SPF 15, znamená to, že se tato doba prodlouží na 300 minut (20 minut krát 15 SPF). Přesto se doporučuje nátěr každé dvě hodiny opakovat, obzvláště při nadměrném pocení nebo po koupání.

Chemické versus minerální filtry

Při výběru kosmetiky na opalování je klíčové sledovat složení produktů. Vzhledem k tomu, že opalovací krémy se roztírají na velkou plochu kůže a jejich nanášení se opakuje i několikrát za den, je opravdu důležité, aby obsahovaly jen zdraví neškodlivé látky. Tušíte, které to jsou?

Konvenční krémy obsahují ve většině případů filtry chemické (nejčastěji oxybenzon, avobenzon, octisalete, oktokrylen či jejich kombinace). Studie prokázaly, že tyto filtry negativně ovlivňují hormonální systém člověka a mohou způsobovat podráždění kůže.

Bezpečnější variantou se jednoznačně jeví filtry minerální, konkrétně oxid zinečnatý nebo oxid titaničitý. Na rozdíl od chemických filtrů, jenž UV záření absorbují přímo v pokožce, fungují tak, že tvoří bariéru na povrchu kůže a UV záření do ní vůbec nepropustí. Zbývá už jen dodat, že s množstvím krému by se to rozhodně nemělo přehánět.

Kolik krému je tak akorát?

V případě opalovacích prostředků rozhodně neplatí tvrzení, že méně je někdy více. Na celé tělo průměrného dospělého člověka se doporučuje použít cca 36 gramů přípravku, tedy asi 6 čajových lžiček. Při použití polovičního množství se účinnost razantně snižuje! Je také vhodné uvést, že sluneční paprsky jsou pro náš život nezbytné, především pro přirozenou tvorbu vitaminu D, proto není ani nadměrné vyhýbání se slunci zdraví prospěšné.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat