Stravou k hezké pokožce

25.11.2019 | Krása a móda

Věděli jste, že pokožka může díky dobré stravě vypadat zdravěji? Pleť je jednou z prvních věcí, kterých si lidé všimnou a její zdraví hodně prozradí o tom, co kdo jí. Stravovací návyky se ve stavu pokožky doslova zrcadlí. Správná výživa je tedy důležitou součástí péče o pleť. Čím zdravější vevnitř, tím více je to vidět i navenek.

Struktura a pružnost kůže jsou z velké části postaveny na kolagenu a elastinu – proteinech přítomných těsně pod jejím povrchem. Jejich poškození může vést k prohloubení jemných linek a vrásek, které způsobují, že vypadáme starší, než doopravdy jsme. Proto je tak důležité chránit se proti škodlivému slunečnímu UV záření, které urychluje tvorbu tzv. volných radikálů – vysoce reaktivních molekul poškozujících právě kolagen s elastinem.

Antioxidanty, látky hojně se vyskytující v pestrobarevném ovoci a zelenině, bojují proti vzniku volných radikálů. Existuje jasný vztah mezi množstvím antioxidantů v kůži a její strukturou. Pokožka s nízkým obsahem antioxidantů je hrubší, zatímco pokožka s jejich vysokým obsahem bývá hladší a pružnější. A co jíst pro zdravou pokožku?

Ryby

Ryby jsou skvělým zdrojem bílkovin, které tělo použije pro tvorbu kolagenu a elastinu. Zároveň obsahují omega-3 mastné kyseliny, jež mají protizánětlivé schopnosti. Obzvlášť bohaté je maso lososa a pstruha. Tyto zdravé tuky však obsahuje každé rybí maso, a proto jezte ryby klidně několikrát týdně.

„Dobré“ sacharidy

Zkuste co nejvíce omezit průmyslové „bílé“ sacharidy a cukry. Nahraďte je „dobrými“ sacharidy – zeleninou, ovocem, luštěninami a celozrnnými cereáliemi. Tyto potraviny mají nižší glykemický index a jejich volbou tak snížíte celkové množství sacharidů ve své stravě.

Pestrobarevné ovoce a zelenina

Mnoho sytě barevných druhů ovoce a zeleniny má svoji barvu díky tzv. karotenoidům. Část z nich dokážeme využít při tvorbě vitamínu A, který je nezbytný pro tvorbu kožních buněk. Tělo totiž každý den nahrazuje 30 až 40 tisíc odumřelých kožních buněk. Toto ovoce a zelenina jsou zároveň bohaté na vitamín C, který se hodí při tvorbě kolagenu. Vitamín C a karotenoidy jsou rovněž antioxidanty bojujícími proti škodlivým volným radikálům.

Oříšky a semínka

Ořechy, které rostou na stromech, jako jsou mandle nebo vlašské ořechy, a semínka, například lněná nebo chia, poskytují tělu zdravé omega-3 tuky. Některé ořechy, obzvlášť ty para, jsou navíc skvělým zdrojem antioxidačního minerálu selenu.

Spousta tekutin

Mají-li se živiny a odpadní látky rychle a správně pohybovat, potřebuje mít tělo dostatek tekutin. Skvělá je voda a díky obsahu antioxidantů také zelený čaj. Nezapomínejte tedy pít a obzvlášť ne v horku. Při pocení tělo díky tekutinám odplavuje z kůže odpadní látky.

TIP: Pokud chcete mít zdravou pleť, přidejte do svého proteinového nápoje trochu lněných nebo chia semínek, která zajistí vysoký obsah omega-3. Přidejte do něj i kousky manga, jenž je zdrojem vitamínu C. Nezapomeňte ani na baby špenát jako zdroj karotenoidů.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat