Probiotika jako kosmetika. Proč jim dát šanci

Zase se vám na obličeji objevil pupínek, jehož vinou se vám nechce jít mezi lidi? Zkuste první pomoc a z lednice vyndejte jogurt!

Probiotika. Kdo by je neznal? Výraz „pro biotic“ pochází z řečtiny a znamená „pro život“. Probiotika konkrétně představují kultury mikroskopických organismů, které pomáhají při trávení a zpracování potravy. Také mají vliv na imunitu, zneškodňují patogenní bakterie a jsou užitečné při srážení krve. Tak proč by se měly aplikovat na obličej?

Ladný tanec s bakteriemi

Ve skutečnosti je význam probiotik tak velký, že je mnozí odborníci používají za klíč k delšímu životu. Koneckonců, to, co se vkládá do našeho střeva, může dokonce ovlivnit šance na prevenci vůči některým typům rakoviny. Existují přitom biliony prospěšných bakterií, které žijí ve střevech každého člověka. A pozor, i když to zní trochu jako sci-fi, podle amerických vědců z Arizonské státní univerzity „špatné“ nebo nezdravé střevní bakterie mohou ovlivňovat naše touhy i nálady. Tak to je novinka!

Odborníci proto doporučují mít více dobrých bakterií, než těch špatných. Z tohoto důvodu je vhodné konzumovat řecký jogurt, kefír nebo třeba kombuchu. Již po třech až čtyřech dnech se bakteriální flóra tam uvnitř značně zlepší. No, a jestli vám trochu probiotik zbyde, použijte je jako pleťovou masku.

Jak na pleť bez chybiček?

Probiotika působí tak, že ve střevech vytvářejí určitou bariéru a snižují expozici bakterií a patogenů. Stejným způsobem se chovají i k pokožce, které ulevují od růžovky nebo akné. Tak to aspoň hlásá Whitney Bowe, asistentka dermatologie z nemocnice Mount Sinai Medical Center v New Yorku, která zkoumala účinek probiotik vůči otravným pupínkům.

„Probiotika, a to lokálně aplikovaná, doporučuji zvlášť těm svým pacientům, kteří užívají antibiotika. O nich je totiž známo, že vyhlazují špatné, ale i dobré bakterie, což se na stavu pleti značně promítá,“ uvedla odbornice pro magazín Live Science. Ona však není jediná, kdo sílu probiotik prosazuje.

Nová éra v drogerii?

Několik výrobců kosmetiky již experimentuje s přidáváním kmenů nebo extraktů probiotik do pleťových produktů, takže se již lze setkat s čisticími vodami. Celé to funguje tak, že určité typy probiotik při kontaktu s kožními buňkami působí hojivě. Nejlepší je však komplexní péče, tedy vnitřní užívání probiotik v kombinaci se zevní aplikací. Na seznam nejúčinnějších kmenů léčících akné pak patří Lactobacillus, L. acidophilus a B. bifudum.

Pozornost tedy obraťte hlavně ke kefírům a jogurtům s jejich obsahem. Ale pozor, u zakysaných mléčných produktů platí, že skutečně živé kmeny jsou většinou ty s kratší dobou použitelnosti. Sledujte proto i data na obale.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat