Být za ovci se vyplatí. Tedy aspoň v oblékání

08.01.2020 | Krása a móda

Dnes už dobře víme, že přírodní materiály bývají ty nejlepší. Merino vlna je svými vlastnostmi nepřekonatelná a zajistí nám perfektní tepelný komfort v zimě i v létě. Příroda ví zkrátka nejlépe, jak svoje ovečky na změny teplot vybavit. Nechte se proto inspirovat!

Příroda obdařila ovce opravdu geniální schopností přežít v různých podmínkách. V létě je ovčí kožich krátký a vzdušný, s klesající teplotou houstne a dorůstá mu další vrstva. My lidé bychom v tomto ohledu měli být více jako ovce a na léto volit lehčí merino oblečení s nižší gramáží, v zimě sáhnout po dodatečném svetru. Tak to ostatně dělali všichni trampové a polárníci před nástupem funkčního oblečení z ropných derivátů.

Kde je doma merino

Merino je vlna specifického druhu ovcí, které žijí ve vyšších nadmořských výškách s mrazivým podnebím, kde jim roste kvalitní srst. Díky tomu má oblečení tak jedinečné vlastnosti a univerzální použití. Je totiž velmi prodyšné, skvěle reguluje teplo a vlhkost (umí absorbovat vlhkost až do 35 % své vlastní hmotnosti, aniž byste měli pocit, že vás oblečení studí). A má výborné antibakteriální vlastnosti. Díky obsahu lanolinu a jedinečné struktuře povrchu nedochází k tak rychlému množení bakterií. Proto merino oblečení vydrží dlouhou dobu bez zápachu. Další výhodou je odolnost materiálu vůči ohni.

Nejkvalitnější merino vlnou prosluly především Nový Zéland a Austrálie. Srst se tu ovcím pravidelně stříhá, a ty rozhodně nestrádají. Farmáři si je hýčkají pomalu jako svoje děti a jsou na ně náležitě hrdí. Když přijedete do novozélandského Otagu, přivítají vás velké cedule „You are entering the home of merino“ („Vstupujete do domova merina“) a místní nemluví o ničem jiném, než o svých ovcích.

Čím nižší číslo, tím jemnější vlna

Výroba merina je docela složitou záležitostí. Oholená vlna se musí vyčistit a roztřídit podle hrubosti. Počítá se průměr vlákna – pokud někde uvidíte číslo 16 a méně mikronů, jde o velmi jemnou vlnu, která je vhodná i na první vrstvu nebo na ponožky. Taková vás nebude kousat jako svetr od babičky. Dvanáctimikronová vlna je ještě jemnější, takže je vhodná i pro kojenecké oblečení.

Hrubší druhy vlny se naopak používají na svetry a 2. nebo 3. vrstvy, kde jde především o co nejlepší izolaci a odolnost. Hrubší (svetrová vlna) má tloušťku 40 mikronů i více, a na rozdíl od jemnějšího merina pokožku škrábáním narušuje a zadrhává se o chlupy. Takže – pokud nechcete být pokousáni, pozor na správný výběr!

Tip: Vyzkoušet můžete i osvědčený fígl zkušených nosičů merina – strčit kousající tričko nebo svetr přes noc do mrazáku. Hrubá vlna změkne a je najednou přítulná a jemná.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Od pondělí 4. června do neděle 10. června 2024 tě čeká dynamický a vzrušující týden, milý Berane. Připrav se na určitá překvapení a vzrušující příležitosti ve všech oblastech života.Tento týden bys mohl zažít obzvlá&scaro... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat