Kosmetické trable vyřeší obyčejná brambora

Ekzémy, akné, kruhy pod očima i lupy patří mezi běžné svízele. Hravě si s nimi poradí brambora, která navíc zpomalí vrásky a zneviditelní šediny.

Oproti minulému století prý Češi jedí dvakrát méně brambor. I tak se ale podle statistik roční spotřeba pohybuje kolem 70 kilogramů na osobu, což potvrzuje, že je to stále jedna z nejvyhledávanějších příloh. Jenže! Brambory mají i jiná využití. Čistí stříbro, odstraňují rez, leští kožené předměty a pomáhají při úspěšném zakořenění růží (stačí je do nich jednoduše zapíchnout a zasadit do země). A co jejich kosmetické přednosti? To je vůbec kapitola sama pro sebe. Věděli jste, že s nimi můžete vyřešit tyhle problémy?

Léčba vyrážek ve stylu našich babiček

Ať už se brambory tváří jakkoli obyčejně, obsahují široký komplex vitaminů, minerálů a antioxidantů. Žádný div, že jsou v lidových receptářích tolik vychvalované! V dávných dobách se moc dobře vědělo, že tato zemědělská plodina má i protizánětlivé účinky, takže se v nastrouhané podobě přikládala na ekzémy, vyrážky i lehké popáleniny, což pomáhalo při jejich léčbě. Mimochodem, tenhle obklad nebude nijak zvlášť šetřit ani akné.

Oteklé oči? Tomu je konec

Příčiny oteklých očí a nehezkých tmavých kruhů pod nimi jsou jasně dané. Klidně jste si na ně mohli zadělat nedostatkem spánku i dlouhým sledováním televize. Své mohla udělat také alergie, genetika, nepřiměřená reakce na líčidla, konzumace alkoholu nebo tendence k zadržování tekutin. Je ale vlastně jedno, co za ně může, jelikož vyhledávaná surovina situaci hodně rychle napraví. Stačí z ní odkrojit dva tenké plátky a přiložit si je na oči.

Vyzrajte na vrásky

Potírat si obličej bramborovou šťávou? To vůbec není špatný nápad. Tahle poněkud neobvyklá „kosmetika“ totiž stimuluje tvorbu kolagenu, zpomaluje stárnutí a napomáhá regeneraci kožních buněk. Ano, má přesně tytéž účinky, které se přisuzují omlazujícím krémům z drogerie. Na rozdíl od nich je ale podstatně levnější a obejde se bez chemických přísad. A proč si ji lít i na hlavu?

Jednou provždy stop lupům

Šťáva z brambor udělá radost i vašim vlasům, neboť z nich dokáže odstranit lupy. Souběžně podpoří jejich růst, celkově zlepší kvalitu a jako bonus přidá lesk. Třeba by vás mohlo zajímat, že kdysi byla také výborným kamuflážním prostředkem na šediny.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat