Ajurvédské rituály pro krásu a omlazení celého těla

Únava, vyčerpání, neustále se opakující nemoci nechodí po horách, ale po lidech. Nejste v poslední době ve své kůži? Potřebuje vzpruhu, relaxaci a svěží impulz? Omlaďte své tělo i ducha s pomocí ajurvédských rituálů. Který z nich vám přiroste k srdci?

Ajurvéda, tedy systém tradičního indického lékařství, má bohatou historii. Tato prastará praxe poukazuje hlavně na harmonii těla a ducha a rovnováhu s přírodním světem – podobně jako tradiční čínská medicína. Proč z ní čerpat? Moderní svět si vybírá svoji daň.

Neustálý stres, chemie ve vzduchu i v potravinách, škodlivé modré světlo z obrazovek a monitorů či nedostatek spánku. To vše organismus zatěžuje a vyčerpává. Když však tělo primárně zbavíte odpadu a toxinů, začnete se cítit mnohem lépe, a to po psychické i fyzické stránce. Které ajurvédské každodenní činnosti vám k tomu pomohou?

Převalování oleje

Oil pulling představuje činnost, během které se v ústech po dobu 15–20 minut převaluje extra panenský olivový olej nebo za studena lisovaný olej kokosový. A důvod? Když je tělo během spánku v klidovém, „očistném“ stavu, produkuje toxiny, jež se díky oleji uvolní a vyloučí z organismu ven. Ajurvéda praví, že by se mělo jednat o první ranní věc – ještě před snídaní. Stačí jedna lžíce oleje. Je přitom důležité, aby olej zůstal v ústech a nedošlo k jeho spolknutí. Po vyplivnutí ústa dobře vypláchněte.

Škrábání jazyka

Škrábání jazyka každé ráno vám může poskytnout vodítko k tomu, jak efektivně funguje váš trávicí systém. Pokud je jazyk velmi potažený bílým povlakem, obvykle to znamená, že vás otravují toxiny. Z tohoto důvodu použijte škrabku (ideálně z nerezové oceli) či lžíci. Povlak jemně seškrábněte ze zadní nebo spodní části jazyka směrem dopředu. Tím se odstraní veškeré bakterie, škrábání navíc stimuluje žaludeční a trávicí enzymy. Vypláchněte si ústa. Zatoužíte-li zkombinovat oil pulling a škrabku, tak nejprve škrábejte, potom převalujte.

Suché kartáčování

Kůže je největším orgánem lidského těla, přičemž vědci podotýkají, že je z 25 procent schopná organismus detoxikovat. Kartáčování pokožky neboli dry brushing tak pomáhá zbavovat tělo odumřelé kůže, zároveň stimuluje lymfatický a oběhový systém, který pomáhá ledvinám a játrům při uvolňování nadměrných hormonů. O suchém kartáčování se ví, že také předchází celulitidě a je užitečné při regeneraci kolagenu.

Pomocí kartáčku na tělo s přírodními štětinami začněte u nohou a pohyby veďte k trupu. Ideální je kartáčovat tělo denně, zhruba 5 minut. Kartáčování na sucho je také skvělé v kombinaci s klasickou nebo parní saunou. Pro zvýšení detoxikačních účinků je vhodné rituál zakončit studenou sprchu. Ovšem pozor, suché kartáčování nemusí být pro každého. Při citlivé pokožce, lupénce nebo ekzému se poraďte se svým dermatologem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

283 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:13
406 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat