Kurkuma umí s pokožkou doslova zázraky

Říká se jí indický šafrán, pochází ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého, vyrábí se z ní škrobová moučka a často se používá k obarvování potravin. Jak ale kurkuma působí na pleť?

Kurkuma. Toto prastaré koření zářivé barvy se po staletí oslavuje jako jídlo i medicína, přičemž uznání sklízí převážně kurkumin, léčivá látka s výraznými protizánětlivými vlastnosti, které údajně konkurují těm, jež se nacházejí ve staré známé růžové pilulce proti bolesti. Několik studií ukázalo, že kurkuma dělá dobře nejen tělu, ale i pokožce. Co když prášek, ideálně z kurkumy kasturi, která neobarvuje pokožku, využijete v kosmetice?

Akné na ústupu

Pupínky se objevují ve chvíli, kdy se kožní póry ucpou mazem a odumřelými kožními buňkami. Akné není problémem jen náctiletých, čím dál častěji se s ním setkávají i dospělí lidé. Naštěstí v tomhle směru zabírá antibakteriální aktivita populárního koření. Na výrobu domácí pleťové masky použijte ½ čajové lžičky kurkumy a 2 polévkové lžíce plnotučného bílého jogurtu. Směs naneste na čistou pleť a nechte působit 15–20 minut, poté smyjte.

Zesvětlení kruhů pod očima

Kromě pupínků je kurkuma užitečná i při bělení pigmentových skvrn a kruhů pod očima. V tomto případě je ideální použít kurkumový gel nebo krém.

Léčba ekzémů, lupénky a vyrážek

Suchá, svědivá kůže a červené vyrážky, které se mohou objevit na pokožce hlavy, tváři, rukou a nohou. Atopická dermatitida se často objevuje už v raném dětství. V asijských zemích ji, stejně jako různé jiné ekzémy a psoriázu, krotí právě kurkumou. 

Zpomalení stárnutí

Kurkuma bojuje proti známkám předčasného stárnutí pokožky, přispívá k tvorbě nové tkáně, podporuje ukládání kolagenu a hojí rány. Pokud zrovna na kurkumový prášek nemůžete narazit, zkuste esenciální olej, který se dá přidávat do krémů, gelů, pleťových masek a šamponů, klidně s dalšími přírodními přísadami, jako je kokosový olej a květinové esence.

Extrakt z kořene kurkumy, spolu s dalšími bylinnými přísadami, je také obsažen v doplňcích stravy ve formě kapslí. Jenže než se rozhodnete užívat jakýkoli typ tohoto doplňku, zeptejte se lékaře nebo lékárníka na svůj aktuální zdravotní stav a hlavně účinky předepsaných léků. Kurkuma by s některými medikamenty mohla kontraindikovat.

Zdroje: pbs.org, wikipedia.org, verywellhealth.com






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat