Zima vlasům vyloženě neprospívá

Není to moc hezký pohled. Chomáče vypadaných vlasů jsou v odtokovém sítku vany, v umyvadle, ale taky pod ním, pak i na hřebenu a obecně po celém bytě. Co se to zrovna teď děje?

Podle dermatologů je normální, když denně přijdete o 50 až 100 vlasů. Při hustější kštici se ale může jednat i o něco větší množství. Zatímco v létě jste se do tabulek vešli, aktuálně je to celé jinak. Zimní období přináší jistá úskalí, která jsou dřív či později viditelná. Co chladné měsíce dělají s vaší krásou?

Vlasy mezi prsty nepříjemně šustí

Prameny jsou křehké, suché a lámou se. Není divu. Studený vzduch odsává veškerou vlhkost a přetopené místnosti tomu všemu ještě nasazují korunu. To je důvod, proč si při kartáčování všímáte zvýšeného množství pramenů na kartáči.

Čepice jsou skrytým nepřítelem

Vlněné kulichy a bavlněné šátky sice chrání vaši mozkovnu před studeným vzduchem, ale tyto látky mohou způsobit nadměrné tření, a vést tak ke ztrátě vlasů. Celodenní nošení pokrývek hlavy brání pokožce v dýchání a z vlasů odvádí vlhkost. Z tohoto hlediska se doporučují spíš hedvábné šátky.

Preferujete horkou vodu

Venku i doma je chladněji, potřebujete se zahřát. Jak a čím? Horkou sprchou! Horká voda je účinná, pokud jde o rozpouštění nečistot, špíny a usazenin kosmetických produktů. Otevírá póry na pokožce hlavy a umožňuje šamponu účinně působit. Její nadměrná aplikace ale vede ke krepatění, lámavým a suchým vlasům. Studená voda má naopak tendenci vlhkost ve vlasech zadržovat, což je v zimě skvělé, ovšem je třeba počítat s následky – vlasy vypadají zplihlé a bez objemu.

Ideální je smývat našamponované vlasy o teplotě vody maximálně 38 stupňů a poté proces zakončit vodou studenou. Chladnější H2O uzavírá vlasovou kutikulu, což v pokožce hlavy pomáhá zachovat přirozené oleje.

Pořád se fénujete

Jelikož jsou vaše vlasy mastnější, myjete je každý druhý den. To dá rozum, že s mokrou hlavou hned nevyrazíte do práce nebo pro dítě školy. Je přece známo, že mokré vlasy na mráz nepatří. Již po chvilce totiž narušuje jejich strukturu. Automaticky tak sáhnete po fénu a následně i kulmě a žehličce.

Problém je, že prameny jsou v drsném zimním období již tak náchylnější k poškození, takže všechno tohle upravování a stylingové přípravky jim na pohodě nepřidává. Horko otevírá vlasovou kutikulu a tím vlasy poškozuje. Pokud to přece jenom jde, fénům se vyhněte a vlasy nechte proschnout na vzduchu.

Zdroje: bebeautiful.in, healthshots.com, healthline.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat