Líčidla mohou obsahovat toxické chemikálie

Žijeme ve světě, ve kterém si dnes a denně zlepšujeme vizáž chemií. Co všechno z vaší kosmetické taštičky obsahuje nebezpečné toxiny a jaké z toho mohou plynout následky?

Proč ženy používají make-up, to je jasné asi každému. Podkladové báze, tónovací krémy, korektory, oční stíny, linky, pudry, tvářenky i řasenky – tohle všechno dokáže zamaskovat nedokonalosti a zvýraznit to, co by jinak úplně zaniklo a zůstalo skryté. Díky líčidlům se příslušnice něžného pohlaví cítí hezčí, přitažlivější a sebevědomější, takže jen málokterá dáma bez nich opouští svůj příbytek. Jakou si taková kamufláž může vybrat daň?

Drsná pravda, která zabolí

Per- a polyfluoroalkylované látky (PFAS) jsou chemikálie, které mohou obsahovat až 9 tisíc různých sloučenin. Co jim nelze upřít, to je skutečně dlouhá výdrž, neboť se nerozkládají, ale jen kupí a hromadí. Spojovány bývají se zvýšeným rizikem rakoviny, do souvislosti se však dávají i s hormonálními poruchami, neplodností, oslabenou imunitou, vývojovými vadami plodů i jejich nízkou porodní váhou (1).

Hlavním problémem je pak to, že se tyto chemikálie nacházejí v různých produktech každodenní spotřeby, a to včetně šamponů a dekorativní kosmetiky. Tedy alespoň podle studie, jejíž poznatky zveřejnil magazín Environmental Science & Technology Letters. „Více než polovina veškerých testovaných kosmetických přípravků vykazovala vysoké hladiny fluoru i toxických per- a polyfluoralkylových látek, což je šokující,“ neskrývá pohoršení jeden z autorů, kterým je americký vědecký výzkumník Mathew Daly (2).

Není úniku?

„Oči, kůže i rty jsou na absorpci chemikálií velice citlivé. PFAS se vstřebávají přes tenké slizniční membrány v blízkosti úst a slzných cest. U rtěnky je pravděpodobné, že dojde k jejich požití. Vzhledem k tomu, že běžná žena za svůj život spotřebuje i několik kilogramů kosmetiky, může jít o velká rizika,“  upozorňuje další spoluautorka, kterou je dermatoložka Whitney Bowe z lékařské fakulty sídlící v New Yorku (2). „U 88 procent monitorovaných vzorků etiketa přítomnost per- a polyfluoralkylových látek vůbec neuváděla, takže je téměř nemožné se toxinům vyhnout. Na stranu druhou ale víme, že make-upy mohou být i bez chemie, dokázalo nám to mnoho zkoumaných produktů,“ dodává třetí autor studie, jímž je americký chemik Tom Bruton (2).

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0013935120315899?via%3Dihub, (2) www.pubs.acs.org/doi/10.1021/acs.estlett.1c00240







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:47
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:20

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat