Kupované růže se na výrobu domácího růžového oleje nehodí

Výroba domácího růžového oleje je snadná. Chcete si ji vyzkoušet? Pozor na kupované růže, které možná hodláte použít. Existuje totiž riziko, že obsahují něco, co vaši pleť ani trochu nepotěší.

Slyšeli jste o výhodách růžového oleje? Tak samozřejmě, mluví a píše se o něm takřka neustále (1). Opravdu všechny ty pochvaly získal právem, nebo jde o další prostředek, který neurazí ani nenadchne?

Všestranné mazaní na kosmetické neduhy

Obecně platí, že je růžový olej vhodný pro všechny typy pleti i věkové kategorie. Díky vysokému podílu esenciálních mastných kyselin změkčuje kůži a podporuje funkce její ochranné bariéry. Velice užitečný bývá i pro jedince s akné, protože obsahuje kyselinu linolovou. Jeho pravidelná aplikace přispívá také k likvidaci pigmentových skvrn (1). Co dál?

Něco na záněty a mladistvou vizáž

Bylo prokázáno, že složky nacházející se v růži mají silné protizánětlivé a antioxidační účinky, s čímž může souviset pomalejší stárnutí i tvorba vrásek (2). Takže ano, růžový olej je podle všeho učiněný elixír mládí, který si hravě poradí i s pupínky a nevyrovnaným tónem pokožky. Jste takový kreativní kutil, proto vás ihned napadá, že si ho vyrobíte vlastními silami? Nápad to není špatný.

S chutí do toho a půl je hotovo

Koneckonců, máte volné odpoledne a příznivcem domácích produktů jste odjakživa. A potřebovat budete jen olej a nějakou tu růži, respektive její poupata. Zatímco první surovinu jistě máte v kuchyni, s tou druhou je to horší. Co když si růži prostě půjdete koupit? Přímo se to nabízí. Dřív, než se pro ni vypravíte do nejbližšího květinářství, byste se ale měli seznámit s riziky.

Herbicid sem, insekticid tam

Není žádným překvapením, že se spousta řezaných květin dováží z jiných zemí, nejčastěji pak z Nizozemí, Itálie, Německa, Kolumbie a Ekvádoru. Protože se při dlouhých cestách klade pochopitelný důraz na jejich vzhled i kvalitu, používají se k zachování jejich trvanlivost i ochraně před škůdci všemožné prostředky, a to včetně fungicidů, herbicidů a insekticidů. Ano, není to příliš bio a eko. A nic, čím by si člověk chtěl potírat obličej. Bohužel právě růže patří k nejkontaminovanějším květinám vůbec. Alespoň tak to vyplývá ze studie publikované v magazínu International Journal of Environmental Research and Public Health (3). K výrobě domácího růžového oleje se tedy skutečně moc nehodí…

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5511972/, realsimple.com, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5086682/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3793238/, (3) www.realsimple.com, ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5086682/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

31 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:59
197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat