Péče o sebe sama vede k lepšímu zvládání každodenního života

Co běžně děláte v neděli? Co kdybyste si z ní udělali pečující den, který se bude točit jenom okolo vaší pohody nebo třeba krásy? Zní to jako plán? Díky němu můžete lépe zvládat stres i každodenní život!

Jakým způsobem o sebe pečujete? Automaticky vás napadá každodenní sprchování, pravidelné stříhání nehtů nebo důkladné čištění zubů? Ano, jsou to bezpochyby chvályhodné činnosti, o tom žádná. Ale tím by sebepéče rozhodně končit neměla.

I málo dělá hodně

Ať už jde o celé hodiny, minuty nebo pouhé okamžiky, láskyplné pečování o sebe sama příznivě ovlivňuje nejen fyzické, ale i duševní zdraví. Nejde jen o osobní potřebu, ale i o jakýsi moderní trend. Na sociálních sítích mají videa zaměřená na selfcare miliony zhlédnutí, což jen dokazuje, že se o sebe lidé starají víc než kdy jindy. Umožňuje jim to totiž lépe zvládat každodenní život i všechny jeho úskalí (1).

Začněte myslet taky na sebe

Tím, že si uděláte čas výhradně jen na sebe, nebudete v práci, vztazích ani soukromé sféře tolik vystresovaní, což je velký krok k celkové pohodě. Jako pečující den se doporučuje neděle, která se k odpočinkovým, relaxačním a zkrášlujícím činnostem náramně hodí (1). Jak by takový „den za odměnu“ mohl vypadat?

Nejdřív nehty, potom procházka

Každému člověku dělá dobře něco jiného, důležité je najít si svůj vlastní a vyhovující pečující režim. Mohou to být úplné maličkosti, jako je třeba návštěva oblíbené restaurace, odpolední procházka v přírodě, poslech hudby, nanesení pleťové masky, manikúra, pedikúra, běh, tanec či jóga. V tomto svátečním dni udělejte cokoli, co vás udělá šťastnými. Když po takové nedělní pečující rutině půjdete dříve spát, příští ráno se budete cítit svěží, soustředění, energičtí a odpočatí (2). Už se těšíte, až to vyzkoušíte v praxi?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8488814/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27819888/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat