Genitálie jsou z jistého důvodu tmavší než zbytek těla

Ach, kdeže loňské sněhy jsou! V mládí by vás ani nenapadlo řešit, proč už vaše pokožka, zejména v oblasti rozkroku, není růžová jako dětský zadeček. Rok se s rokem sešel a pod spodním prádlem máte něco, co barvou připomíná nahnilé jablko. Kdo za to může a co se s tím dá dělat?

Příroda je kreativní! Penis a bradavky jsou tmavší než zbytek těla. Mohou za to pohlavní hormony, jako testosteron a estrogen. Právě ony totiž regulují aktivitu melanocytů neboli pigmentových buněk, které produkují pigment melanin, zodpovědný za barvu kůže (1). Je to stejné i u genitálií?

Tmavší místa i kvůli holení

Mít tmavší kůži v oblasti genitálií je docela normální. Ve skutečnosti se to stává každému. Tento proces se děje velmi postupně, a stejně jako u penisu a bradavek je startovní čarou puberta. K výraznějším změnám v barvách pokožky pak dochází během těhotenství. Na vině jsou i jiné důvody, hlavně tření pokožky při sexu a odstraňování chloupků (2).

Co když nic nezabírá?

Pokud vám zabarvení genitálií dělá starosti, poraďte se se svým lékařem. Existují krémy určené přímo na bělení intimních partií genitálií a konečníku. Kombinace účinných látek rostlinného původu postupně zesvětluje silně pigmentovanou pokožku jak v rozkroku, tak i v anální oblasti. Krém se nanáší dvakrát denně na čistou a osušenou kůži (3).

Babské rady

Lze také navštívit ordinaci dermatologie a estetické medicíny, na které se bělení intimních partií provádí ambulantně, a to peelingem s bělícími účinky. Budete-li se o zesvětlení chtít pokusit svépomocí, tak mezi babské rady patří nanášení jablečného octa. Ten obsahuje kyselinu octovou, jež může při pigmentaci pomoci (4).

Smíchejte stejné díly jablečného octa a vody, roztok naneste na tmavé skvrny a nechte dvě až tři minuty působit. Opláchněte vlažnou vodou. Opakujte dvakrát denně, abyste dosáhli požadovaných výsledků (4).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34515229/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4371665/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7271691/, (4) www.medicalnewstoday.com/articles/325920







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat