Podstata přirozené regenerace pokožky

Díky samovolné regeneraci si pleť zachovává krásu i vitalitu. Věděli jste, že se kůže přirozeně obnoví přibližně každých 28 dní? Ovšem nefunguje to tak pořád. S přibývajícím věkem totiž bude potřebovat vaši pomoc!

Časy se mění a s nimi i tělo, které je vlastně v procesu změn takřka neustále. Týká se to zejména kožních buněk, které se samy nahrazují, opravují a regenerují. Jak dlouho jim to ale vydrží? A kdy se začnou spoléhat na vaši pomoc?

Co se děje pod povrchem?

Jak je možné, že jizvy nebo pigmentové skvrny časem blednou? I tento jev je důkazem kožní regenerace, která dle závěrů výzkumu (1) publikovaných v magazínu BioMed Research International probíhá hned dvěma způsoby. Jde o přirozený fyzikální proces, při němž se poškozené tkáně a buňky zrestaurují či zcela vymění. Zatímco v mládí taková kompletní kožní „oprava“ proběhne zhruba každých 28 dní, s přibývajícím věkem se frekvence neustále zpomaluje a zpomaluje, kvůli čemuž se tvoří nejen shluky odumřelých buněk, ale i vrásky. Budí to dojem, že se s tím zkrátka nedá nic dělat? To nejspíš ano. Přesto nemusíte házet flintu do žita, protože když budete dodržovat jisté zásady, přirozené regeneraci můžete pomáhat i vlastními silami.

Více pohybu a méně stresu

Dle všeobecných názorů a přesvědčení (2) se optimálně fungující regenerace dá podpořit pravidelnou fyzickou aktivitou, která přispívá k hluboké detoxikaci pleti, přičemž zlepšuje i krevní oběh. Není to ale jenom o sportu. Kromě něj se klade velký důraz i na vyvážený jídelníček, v němž by neměly chybět klíčové živiny, jako jsou vitaminy, minerály, antioxidanty a bílkoviny. Důležitou regenerační prioritou je však i důsledný pitný režim (3). Tak schválně – kolik vody během dne vypijete? Myslete na to, že s každou sklenkou jdete obnově kůže hodně naproti! V jejím zájmu se doporučuje také omezení stresu. Zkusíte se mu vyhnout, tedy pokud to vůbec jde? Nezapomínejte ani na používání opalovacího krému, neboť ultrafialové paprsky způsobují kromě jiného i stres oxidační, který pokožce ve všech směrech škodí.

Zdroje:  (1) www.hindawi.com/journals/bmri/2015/892031/, (2) www.hmpgloballearningnetwork.com/site/wmp/content/a-review-skin-and-effects-aging-skin-structure-and-function, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6315424/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:13
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:58
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:13

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat