Tetování může mít terapeutický význam

Tetování léčí šrámy na duši a přispívá k emocionálnímu zotavení. Může být tedy terapeutickým nástrojem i upomínkou vlastního osobního vítězství nad všemi démony. Řekli byste to do něj?

Tetování rozhodně není žádným novodobým fenoménem, protože po stopách jeho původu je nutno kráčet až do starověku. K překvapení historiků se již mnohokrát zjistilo, že některé tetovací nástroje objevené v archeologických nalezištích jsou staré více než 12 tisíc let (1). I když se na tuto formu umění v minulosti pohlíželo všelijak, svůj osobitý význam nikdy neztratila.

Koukni, tohle jsem já!

V současnosti je tetování populárnější než kdykoli předtím. Přestalo totiž být trestuhodným stigmatem a stalo se nejvyhledávanější celosvětovou módou (2). Zdaleka už však nejde jen o rebelii, vzdor nebo image. Pro převážnou většinu lidí má nějaká ta malůvka hluboko vrytá do kůže svůj hluboký osobní význam (3). A díky tomu dokáže i léčit!

Malovaní emocí, při kterém teče krev

Někteří odborníci, a to včetně uznávané jihoafrické psycholožky Luzelle Naude, zastávají názor, že takzvané emocionální tetování odhaluje skryté jizvy na duši a připomíná traumatickou událost, což jeho majitele může v mnoha směrech motivovat. Díky němu si totiž připomene, že náročná traumata ustál, ať už byla jakkoli těžká, což ho do budoucna nesmírně posílí. Jinými slovy – lidově nazývaná kérka, co je hezky na očích, může být nástrojem sebetransformace, neboť poslouží ke zpracování smutku i ztrát (4). A není to jediný vedlejší účinek.

Konečně se sám sobě líbím!

Z jisté nedávné studie vyplynulo, že tetování u poměrně vysokého procenta jedinců snižuje úzkost spojovanou s nedokonalým vzhledem, přičemž zlepšuje sebeúctu i sebevědomí (5). Ačkoli jeho tvorba opravdu bolí, ve své podstatě přispívá k emocionálnímu zotavení a stanovení nových životních milníků, výzev a pozitivních změn. Je to něco jako osobní vítězství, jehož stopy nelze smazat – nikdy. Souhlasíte? Nebo jste zásadně proti?

Zdroje: (1) www.comparecamp.com/tattoo-statistics/, (2) www.cs.wikipedia.org/wiki/Tetování, (3) www. ufs.ac.za/ErrorPage.html?aspxerrorpath=/docs/librariesprovider26/university-of-the-free-state-business-school-documents/y-research-documents/my-body-is-my-journal-an-my-tattoos-are-my-story.pdfhttps:/www.psychologytoday.com/au/blog/head-games/201909/why-people-get-tattoos, (4) www.houseofwellness.com.au/wellbeing/mental-wellness/emotional-tattoos-promote-healing, (5) www. sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1740144511000507?via%3Dihub&_sm_au_=iHVv1rN1qJ2N6tNQ7KsjQKQMMKpL2







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat