Všichni podléháme diskriminačnímu lookismu

„Když je člověk hezký, má to v životě jednodušší.“ „Hezká holka může být jen hloupá.“ Bolí nás všechny, když si uvědomíme, že nás okolí neposuzuje podle toho, co děláme a myslíme, ale podle toho, jak vypadáme. Pokud to vede k ponižování a urážení nebo hmatatelné diskriminaci, mluvíme o lookismu.

Diskutujete někdy na internetu? Jakmile dochází argumenty, často následuje urážka na základě vzhledu: „Ty jsi tak ošklivý/ tlustý/ starý…“ Tato forma urážky se častěji používá u žen než u mužů – protože je zasáhne tvrději.

Devalvace na základě vzhledu se nazývá „lookismus“ (z anglického look = vzhled). Tato forma diskriminace je ve společnosti rozšířená: pomluvy o vzhledu druhých se objevují ve všech oblastech života a za nejrůznějších okolností. 

Jak to poznám?

To, co se počítá za „krásné“, je sociální konstrukt a podléhá neustálým změnám. Reklama, televize a kino, modelky nebo hudební skupiny zprostředkovávají to, co je aktuálně atraktivní. Problém je, když je vnější vzhled vnímaný jako vyjádření hodnoty, tedy když je postranním motivem to, že lidé popisovaní jako »krásní« mají větší cenu než ostatní, a je tedy zcela pochopitelné, že mají v životě více výhod. 

Vzhled má jasné důsledky v pracovním světě: Upřednostňují se uchazeči, kteří jsou považováni za »krásné«, i když mají horší kvalifikaci. U mužů má výška vliv na plat. Devalvace vzhledu jde mnoha směry: Patří sem nejen pohrdání lidmi, kteří neodpovídají platným normám krásy, ale také například představa, že atraktivní lidé jsou hloupí. A někdy se lookismus používá i proti lidem, kteří jsou v souladu se současnými představami o přitažlivosti – jednoduše proto, že podceňování založené na fyzických vlastnostech je velmi trefnou a zraňující urážkou ve světě, který si cení „krásy“. 

Co proti tomu mohu dělat?

Vše začíná tím, že v první řadě rozpoznáme lookismus jako problém a nebudeme prezentovat hodnocení a devalvaci lidí na základě jejich vnějšího vzhledu jako „přirozené“ a „automatické“ pokusy o vysvětlení. To je někdy obtížné, protože všichni občas dáme na první pohled. První důležitý krok je přestat sami snižovat lidi za jejich vzhled a upozorňovat na to, když to dělají ostatní. 

Pokud se vám něco nelíbí, můžete to kritizovat – ale co nefunguje, když si děláte legraci z něčího vzhledu. Pokud se vám nelíbí video nějakého bloggera, kritizujte obsah, ne vzhled. Někdy pomůže zbavit se vnějších věcí velmi praktickým způsobem. V pracovním světě stále více společností využívá anonymní proces přihlášek: Pokud HR manažeři nedostanou fotografii uchazečů, rozhodují pouze o kvalifikaci přihlášek, nikoli o jejich vzhledu, alespoň v prvním kole.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5702199/ - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:44
5 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:54

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat